До средата на септември трябва да се реши съдбата на

...
До средата на септември трябва да се реши съдбата на
Коментари Харесай

До средата на септември става ясна съдбата на двете българчета, осиновени в САЩ

До средата на септември би трябвало да се реши ориста на двете осиновени в Съединени американски щати българчета, които бяха изведени от фамилията си и са под протекция на Департамента за децата и въпросите на фамилията в щата Мисури. Какво ще стане двете девойки ще реши американският съд, като първото правосъдно съвещание е планувано за 6-и септември 2019-а година, предава БНР.

``
реклама

Случаят е казус за българските институции.

" Беше мръсна, не беше добре облечена, нямаше обувки. Изяде небрежно два сандвича с фъстъчено масло и няколко пакета с чипс и продължаваше да желае още храна ", разкрива разказът на Шериф Дарин Браули от окръг Шенън в щата Мисури за първата му среща с една от двете близначки. Открива я съседка на черен път близо до къщата на семейство Макгрегър, с мазна коса, белези по ръцете и кървящи крайници, жадна и гладна. Момичето и сестра му живеят дружно с 8-те деца на 56-годишния Марк Магрегър и 40-годишната му брачна половинка Мелиса. Двете българчета са държани в тъмна стая с часове, разрешава им се да употребяват възглавници единствено при положително държание, ядат най-вече сурови зеленчуци, удряни са с кухненски принадлежности пред биологичните деца, трябвало е да желаят позволение да се изкъпят и да се облекат. Подобно отношение към биологичните деца няма. Две обвинявания са повдигнати против Марк и Мелиса Макгрегър, които водят до присъда от 5 до 15 години затвор. В момента двойката е пусната под гаранция от 100 хиляди $. А българските девойки на възраст 14 години с букви Р. и К. са настанени в дом за деца, лишени от родителска грижа.

" Самите деца имат, назначен настойник от щата Мисури, т.е. - човек, който се грижи директно за техните права и ползи ", сподели консулът ни в Чикаго Иван Анчев. Той се срещна с тях и кажа, че децата са спокойни и се усещат добре.

" Разговорът беше напълно на британски език. От самото начало ги попитах по какъв начин желаят да беседваме - на български или на британски и те избраха британски, тъй че това свидетелства за равнището на акомодация на децата в локалната среда ".

Близначките са осиновени през 2012-та година на 7-годишна възраст. Имат двойно поданство.

" Един доста характерен миг, защото бидейки непознати жители ние няма по какъв начин да предявяваме тези претенции, които бихме отправили към един човек, който има единствено българско поданство. В същото време те резервират своето българско поданство, тъй че ние имаме интерес към тези деца. Но вие знаете, че Америка е страна основана от имигранти, там всеки един е от ирландски произход… и така нататък Така, че всеки който - нямахме усложнение с локалните и щатските управляващи в Мисури ", разясни консулът.

Консулската ни работа в Чикаго следи двете каузи по случая - престъпното против семейство Макгрегър и гражданското, което касае ориста на близначките. Първото съвещание дело за ориста на децата е на 6-и септември.

" Едната опция е да отидат в приемно семейство, което е лицензирано от щата да приема деца с сходни проблеми. Другият вид е да останат в този дом за деца, лишени от наставнически грижи до навършване на 18 или 21 години ".

Международните осиновявания в България стартират още през 86-та година. Осъществяват се от лицензирани от Министерство на правораздаването организации. И България, и Съединените щати са подписали Хагската спогодба, която планува признание на задгранични обществени актове и целият развой по осиновяване се основава на доверие сред институциите на двете страни. При интернационално осиновяване българската страна, разчита на информацията, предоставена от американските институции, споделят Нели Ганчева и Милена Кузева - адвокатки, профилирани по интернационално осиновяване и ръководители на организациите Веста и Анидо.

" Проверки не се вършат - това, което се прави е документите да бъдат преведени и заверени и се внасят в Министерство на правораздаването. Т.е. инспекцията се прави от страната по престояване. Семейството приготвя цялото си досие, обществените служби ги ревизират, съответно в Съединени американски щати се прави инспекция на цялата територия от ФБР въз основата на пръстови отпечатъци и досието се праща в България готово ", сподели Кузева.

Решението за осиновяване се взема от Съвет към Министерство на правораздаването, а следосиновителният интервал за наблюдаване е 2 години.

" Специално в Съединени американски щати се реализират не 4 визити в границите на 2 години на всеки 6 месеца, а пет първото е две седмици след идването и след това на 6 месеца и обстоен отчет се изпраща ", прибавя Ганчева.

При тези инспекции двете близначки от Мисури демонстрират, че са привързани към семейство Макгрегър и се усещат добре. Според Милена Кузева това е изцяло естествена детска реакция:

" За връзките сред тези деца и осиновителите е евентуално може да бъде проблем във всяко едно семейство, без значение дали са осиновители и биологични деца. Има случаи на малтретиране, само че за тези деца те остават най-хубавите родители, това са единствените родители ".

В хода на следствието излиза наяве още, че против двойката Макрегър има следствие в различен щат по съмнения за принуждение против биологичните им деца. Адвокат Нели Ганчева изяснява, че американската страна няма обвързване да уведоми българските управляващи, че е имало сходно следствие:

" Основната концепция на осиновяването е да приравним децата с биологичните, откакто към този момент те са там и са американски жители - американската страна имат цялостните права и отговорности да се оправи с този проблем ".

В този миг българските институции нямат инструмент за интервенция в ориста на двете близначки от Мисури. Не може да се приказва и за преустановяване на осиновяването.

" Само когато в действителност Министерството на правораздаването може да бъде основател в случай че детето не е получило законен статут, в случай че решението за осиновяване не е прието и това си случва в страна, която не е страна по Хагската спогодба ", изясни Кузева.

България за първи път се сблъсква с сходен проблем, а правосъдното министерство като превантивна мярка изиска от упълномощените организации за интернационалните осиновявания да показват отчети за проблематична акомодация на деца, осиновени след 2017-та година. Поставени и са нови условия в обществения отчет за бъдещи осиновявания да бъде показан проект за деяние при рецесии при развъждането на дете. За първи път с сходен проблем се сблъсква и консулството ни в Чикаго.

Съединените щати са извънредно значими като страна - осиновител за България. За разлика от европейците, американците не търсят всеобщо да осиновят единствено, тъй като не могат да имат лично дете, а го вършат от филантропична позиция. А в регистъра за интернационално осиновяване влизат най-вече деца в по-зряла възраст или такива със специфични потребности, споделя юрист Нели Ганчева.

" В практиката имаме случаи, когато в Съединени американски щати отпътуват деца за избавяне на живота. Партньорски организации с кола за спешна помощ закарват детето до самолета, здравна сестра го съпровожда през целия полет, с цел да се направи животоспасяваща интервенция. Така, че когато приказваме за интернационалните осиновявания е хубаво да обърнем внимание и на другата страна, която в действителност е типичната ".

От Министерство на правораздаването отхвърлят коментар по случая, защото става въпрос за американски жители и пълномощията са напълно в ръцете на американските институции.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР