До средата на септември трябва да бъде даден ход на

...
До средата на септември трябва да бъде даден ход на
Коментари Харесай

Обвиненият за убийството на Дамла още не си е признал

До средата на септември би трябвало да бъде даден ход на делото за убийството на 7-годишната Дамла от Момчилград. Точно 7 месеца откакто тялото на детето беше намерено в жилището на родителите, прокуратурата внесе в съда обвинителния акт против главния обвинен - 25-годишния първи братовчед на момичето Мехмед Хасан.
“На този стадий не мога да кажа каква ще бъде тактиката ни по време на делото. Все още не съм се срещнал с обвинителния акт”, съобщи Павел Гатев, длъжностен бранител на арестувания като обвинен за убийството. Адвокатът добави, че ще има задоволително време да разиска с Мехмед другите благоприятни условия за протичане на процеса. Според Гатев към момента не е ясно дали арестуваният ще изиска кратко произвеждане по делото, при което да признае всички обвинявания против него и по този начин наказването му да бъде редуцирано с 1/3. Повдигнатото обвиняване е за ликвидиране на малолетно дете в безпомощно положение и по изключително нечовечен метод.
В случая плануваното наказване е отнемане от независимост от 15 до 20 година, пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна. От окръжната прокуратура в Кърджали изрично обявиха, че няма да кажат какво наказване ще желаят за Мехмед Хасан, до момента в който не стартира процесът против него. От прокуратурата не прецизираха и какви са претекстовете за осъществяване на убийството. Използвана беше общата дефиниция, че закононарушението е осъществено, с цел да бъде скрито друго закононарушение. Дамла била прелестно дете, постоянно усмихнато.
Според осведомени със случая младият мъж е влезнал в жилището, с цел да краде пари. Той е знаел, че в жилището на околните му има пари, тъй като ден преди да извърши закононарушението, Мехмед изискал от майката на Дамла 50 лв. назаем и ги получил.
Знаел, че майката е нощна промяна, тъй като той работел в същото дружество. Необезпокояван, влезнал в жилището, в който сама спяла дребната Дамла. Мъжът имал ключ от жилището. Той почнал да рови по стаите, с цел да открие пари. Докато тършувал, момичето се събудило от шума, и почнало да вика уплашено. Тогава Мехмед се стреснал, притиснал носа и устата ѝ и я задушил, с цел да млъкне. По-късно залепил лицето на детето с тиксо. След това напуснал жилището, без да търси пари. От осъществената съдебномедицинска експертиза на тялото на Дамла изрично се открива, че причина за настъпването на гибелта на детето е задушаване (механична асфикция) от затискане и задръстване на дихателните отвори - уста и нос.
Бруталното ликвидиране на детето безусловно взриви дребното родопско градче, където всички се познават в случай че не по име, то най-малко по физиономия. Безжизнената Дамла беше открита в фамилното жилище от майка ѝ Садет Муса, когато тя се върнала от нощна промяна в кърджалийско дружество.
Писъците на майката разбудили съседите в жилищния блок.
“Когато излязох на открито, към този момент бяха изнесли Дамла. Опитах се да направя сърдечен масаж. Телцето беше още доста топло. Майката ме питаше: “Бие ли сърцето”, а аз ѝ отговорих позитивно. Нямаше по какъв начин да ѝ кажа, че не чувствам сърцето на Дамла”, описа Стефка Николова, която живее един етаж под семейство Муса.
Пристигналите с кола за спешна помощ медици единствено установили, че детето е мъртво. Малко по-късно целият регион към блока беше блокиран от полиция.
Ден след убийството градусът на напрежение в Момчилград се повиши, тъй като причинителят не беше арестуван, а прокуратурата наложи безусловно осведомително затъмнение към случая.
Това стана причина на втория ден част от жителите на града да излязат на митинг пред постройката на полицията и да упорстват да схванат какво се прави по разкриването на закононарушението. Освен гнева в Момчилград се появи и неуравновесеност, че неразкритият палач може да извърши ново тежко закононарушение.
Много родители ги водеха и вземаха от учебно заведение. Напрежението се нагнетяваше в допълнение и поради задържането на майката Садет, която прекара в ареста 72 часа.
По-късно стана ясно, че обвиняването против нея е по тази причина, че е оставила без контрол детето си, с което основала заплаха за него. Първата публична информация по случая изнесе основният прокурор Сотир Цацаров, а ден по-късно той даже посети Кърджали. На четвъртия ден стана ясно, че има арестуван по случая.
Момчилград още веднъж изживя потрес, тъй като се оказа, че в ареста е попаднал първият ѝ братовчед. Мехмед бил извънредно непосредствен до фамилията и доста завързан към братовчедка си. Той се грижел за нея като по-голям брат. Според локалните Мехмед даже взел участие в първия митинг пред полицията.
Братовчедът на Дамла бил измежду първите разпитани по случая, само че с държанието си той с нищо не посочил, че е съпричастен към случилото се. Хладнокръвието обаче напуснало Мехмед при повторното му извикване за разпит. Тогава той направил пред проверяващите цялостни признания. Още същия ден Мехмед повторил казаното и при разпит пред арбитър.
В момента упрекнатият се намира в следствения арест в Кърджали. В съда Мехмед се държа безусловно невъзмутимо и с нищо не сподели, че съжалява за случилото се. Поиска да бъде в ареста, опасява се от линч.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР