До септември най-късата улица в София – “Малко Търново, която

...
До септември най-късата улица в София – “Малко Търново, която
Коментари Харесай

Дарители обновяват емблематичната улица “Малко Търново” в София

До септември най-късата улица в София – “Малко Търново ”, която е едвам 60 метра, ще бъде актуализирана. Реновирането ѝ ще стане напълно с подаяние на арх. Радомир Серафимов, който е изготвил плана за възобновяване на улицата и на строителя Димитър Савов. Това стана ясно по време на конференция, на която двамата демонстрираха по какъв начин ще наподобява улица “Малко Търново ” след ремонта, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“В самия план ние не променяме безусловно нищо. Запазваме напълно неговата функционалност. Не променяме и самата градска среда във връзка с пешеходния откъс ”, съобщи архитектът и добави, че парапетът, който сега разделя пешеходния поток на две ще бъде сменен, само че непокътнат като част от пешеходното пространство.

От думите му стана ясно, че улицата е осеяна с разнообразни настилки, част от които планът планува да бъдат сменени.

“Предвиждаме да запазим напълно контактната зона със жълтите павета с пл. „ Княз Александър I Батенберг ” и да оставим единствено бетонна настилка в зоната, където улицата излиза на бул. “Дондуков ”. Стълбите и площадките ще бъдат заслани с термолющен гранит ”, изясни той и акцентира, че според условията за налична среда ще бъдат построени линии от тактилни ленти за незрящи.

Капаците на всички шахти ще бъдат сменени. Отводняването на улицата също ще бъде променено, като за задачата улуците на постройките, сред които минава улицата, ще бъдат заустени и по този метод ще се спрат разрушителните процеси.

“Подменяме и осветлението. Осветителните тела ще бъдат окачени на стоманени въжета. Предвиждаме и вградено осветяване в стълбищните площадки, които ще осветят стъпалата ”, добави още Серфимов и посочи, че фасадите на постройките по улицата ще бъдат почистени. Също по този начин ще бъдат отстранени обрушванията по мазилките. Улицата ще се снабди и с нови кошчета за боклуци.

Димитър Савов, който подарява ремонта на улицата, сподели, че има подготвеност да започва дейностите още през юни. “Нашата цел е до септември ремонтът да завърши ”, посочи той и добави, че преди този момент, на 30 май, Столичният общински съвет би трябвало да одобри дарението.

Главният проектант на София Здравко Здравков съобщи, че до края на юни ще бъдат подготвени с документите. “Сега следва направената планова документите да премине координиране, тъй като попадаме в обсег на недвижима културна полезност. Както жълтите паветата, по този начин и паважната настилка беше оповестена през декември 2016 година за недвижима културна полезност ”, изясни Здравков.

Той добави още, че дружно с реновирането на ул. „ Малко Търново “ се работи и по реконструкцията на ул. „ Будапеща “, на която се планува да бъде построен асансьор. Той ще обезпечи налична среда за хората с двигателни усложнения.

„ Там към момента работим, тъй като попадаме в обсег на археологически изследвания и би трябвало да се създадат първо изследванията “, разясни Здравков.

Според ръководителя на комисията по просвета и обучение в СОС Малина Едрева този план е извънредно значим, тъй като той касае обновяването на знаково място в града.

„ Този план планува освен обновяването, само че той планува и историческият роман, който да върне паметта и да запази паметта на нашия град “, съобщи Едрева.

Улица „ Малко Търново “ има вълнуваща история. Някога тя се е казвала „ Часовникарска “, тъй като на нея се е намирала часовникова кула от епохата на Възраждането.

„ Бар „ Луна “ също се намира тук. Той е именит. Носят се митове, че това е било обичаното място на Цар Борис III. Според княгиня Мария Луиза, неговата щерка, това е било по този начин “, изясни Стефан Огнянов, който е екскурзовод в София.

На емблематичната улица, откъм стълбището, се намира една врата, зад която, преди време са се намирали килиите, в които Държавна сигурност е разпитвала непокорните.

Тази и още забавна информация ще бъде вкарана в осведомителна система, която се създава сега. А до тогава, в изложбената зала на Държавна организация „ Архиви “ всеки любопитен жител може да се запознае с историята на улица „ Малко Търново “, която е разказана в тематична експозиция. Изложбата ще бъде отворена до 5 юни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР