До седмица ще бъде обявено дали от 1 февруари ще

...
До седмица ще бъде обявено дали от 1 февруари ще
Коментари Харесай

Властите обмислят частично отваряне на заведенията от началото на февруари

До седмица ще бъде оповестено дали от 1 февруари ще бъдат разхлабени ограничаващите ограничения и дали заведенията ще могат да отворят. Това сподели по Нова вицепремиерът Томислав Дончев. Браншовите организации упорстват от 1 февруари да отворят обектите за хранене при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения, нощните клубове да стартират работа от 12 февруари, а обезщетенията за личния състав и за бизнеса да бъдат изплатени до 31 януари.

Дончев не се ангажира с точни дати, само че съобщи, че решение по настояванията се чака в границите на седмица. " Това зависи строго от темповете на болестта...Мерките би трябвало да се ползват мъдро. "

Държавата се пробва да помогне на бизнеса. Най-доброто, което можем да създадем за тях е да позволим да упражняват бизнеса си, означи вицепремиерът. Да изпиеш едно кафе или една бира не е единствено ползване, само че и естествен метод на живот, добави той.

Заплахата, че заведенията ще отворят своеволно след 31 януари Томислав Дончев дефинира като гражданско непокорство. Вчера здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че няма да се поддаде на напън и закани.

Във връзка с помощите за затворения бизнес в размер 20% от оборота вицепремиерът разясни, че те ще бъдат изплатени след нотификация от Европейската комисия, която се чака до дни. Получи ли се - помощите ще бъдат платени незабавно. Тези помощи са от еврофондовете, а не от бюджета.

Има ограничения в отбрана на заетите, служащите и бизнеса. Няма мярка, която да подсигурява доход на компанията, като този при упражняването на действителния бизнес. Схемите за помощ, които бяха прилагани при започване на пандемията се радваха на доста по-голям интерес от тези в този момент, изясни Томислав Дончев.

На въпрос за какво са толкоз малко претендентите за помощи от този бизнес, вицепремиерът изрече съмнение, че някои от представителите му евентуално са с единия крайник в сивия бранш и може би се плашат от спомагателни инспекции, каквито обаче по думите му " не сме мислили да предприемем ".

Собственици на заведения за хранене, нощни клубове и нощни заведения през днешния ден имат срещи с отрасловите министри, с цел да беседват за възобновяването на работата на обектите и изплащането на средствата по ограниченията за държавна поддръжка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР