До седмица се очаква Димитър Желязков-Очите да кацне на родна

...
До седмица се очаква Димитър Желязков-Очите да кацне на родна
Коментари Харесай

Митьо Очите каца в София! Жена му в паника, а властите трескаво дирят зандан, в който да го заключат

До седмица се чака Димитър Желязков-Очите да кацне на родна земя. Той ще бъде екстрадиран от Истанбул със аероплан с постоянен полет. Това твърди TrafficNews.bg, базирайки се на източници в Турция. 

Самопризналият се преди години за наркобос е помолил да бъде съпроводен от здравно лице поради влошеното си здравословно положение, само че такава услуга му била отказана от турските управляващи, настояват от обкръжението на несебърския Ал Капоне. Желязков ще бъде конвоиран до България при засилени ограничения за сигурност, а още на летище София ще бъде посрещнат от наш прокурор.

Новината за скорошното завръщане на Очите бе доказана и от заместител основния прокурор Иван Гешев . " Очакваме скоро Димитър Желязков-Очите да се върне в България, тъй като турският съд към този момент е дал единодушие за екстрадиция. След това би трябвало да позволи и министърът на правораздаването и най-после да подпише и президентът Ердоган “, изясни процедурата Гешев. 

Желязков дружно с бургаския общински консултант Бенчо Бенчев беше задържан показно през лятото на 2018 година Бенчев бе освободен от съда с парична гаранция, а екстрадицията на Очите се забави с месеци.

По непотвърдена информация преди дни брачната половинка на Очите Антигона Янулис е била видяна в Пловдив, а по-късно в София. Според източници майката на третото му дете се среща с специалисти за здравословното положение на Желязков. Тя и юристите му търсят способи незабавно след ескортирането му у нас той да бъде настанен в клиника за лекуване или най-малко в затворническа болница, в случай че магистратите откажат сходна екстра за видния задържан.

В момента в следствения арест на „ Г. М. Димитров “ в София се намират някои от арестуваните от обкръжението на Желязков. Те са упрекнати за присъединяване в незаконна група. Един от тях е ямболията Калоян Колев. За него изплуваха записи от охранителни камери от нощта, когато бе запален ресторант „ For You “ в Слънчев бряг. Не е ясно дали Колев ще се снабди с обвиняване и за палеж.  В столичния арест са и Венцислав Христов, прочут като Венци Лавацата, Иван Пишиев, Иван Найденов, Радослав Николо-Рачо и  общинският консултант от Несебър Пейко Янков. Всички те са с повдигнати обвинявания. През месец октомври 2018-а от ареста бе освободен само Йордан Въчев-Ларша.
 
Магистратите са изправени пред алтернатива къде да настанят Очите, защото в случай че бъде настанен в софийския арест, има опция той да повлияе върху арестанти и очевидци в развоя на идния развой против незаконната група, ръководена от него. В пандиза в Стара Загора, където е другият вид за настаняване на Очите, пък присъдата си търпи Стоян Димитров-Толупа, което на процедура също прави мястото рисково и непредпочитано от магистратите. Толупа изтърпява доживотна присъда за атентата против Митьо Очите през 2001 година, когато починаха брачната половинка му и брат й.

Със сигурност отпада разновидността с настаняването на наркобоса в бургаския затвор, където заместник-началник е Методи Владимиров. Той е наследник на Иван Владимиров, който продължава да е главен акционер в бургаския клон на „ Аркус секюрити “, където Желязков е назначен на служба съветник. По непотвърдена от прокуратурата информация се разисква вид Очите да бъде настанен в пандиза в Пловдив или в неотдавна актуализирания и ремонтиран корпус на сродното заведение в Пазарджик. Според осведомени там имало подобаващи условия за лекуването на Желязков, който страда от бъбречна непълнота. Състоянието на несебърския наркобос е влошено, откакто получи тежки рани от стрелбата в Слънчев бряг на 8 юни 2016 година.

Междувременно се появиха клюки, че в партийни щабове чакат с терзание възможните показания на Очите при следствието против него у нас. Освен Бенчев, който беше измежду заможните членове на Българска социалистическа партия, Желязков има контакти и с представители на други партии. Според източници Очите е изявил предпочитание в Турция да опише за подмолни схеми с политическо присъединяване у нас, само че локалните медии не са показали интерес към родните партийни интриги.

Адвокатът на Митьо Очите Петър Димитров пък обществено упрекна българското държавно управление, че съзнателно бави екстрадицията на довереника му, както и не основава условия за неговото лекуване. Според осведомени с изискванията зад решетките у нас за Желязков ще е най-добре да бъде настанен в болничното заведение на Софийския затвор, тъй като там има най-хубави благоприятни условия за лекуването му.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР