До седем години автомагистрала Хемус ще бъде завършена, прогнозира във

...
До седем години автомагистрала Хемус ще бъде завършена, прогнозира във
Коментари Харесай

Регионалният министър: До седем години магистрала Хемус ще бъде завършена

До седем години автомагистрала " Хемус " ще бъде приключена, предвижда във Велико Търново министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. Той взе участие във форума " Магистрала " Хемус " - възобновление на българския Север ". Пред участниците в полемиката министърът означи, че най-малко 75 километра от трасето ще бъдат построени през идващите четири години.
 
В рамките на 2017-18 година действително ще бъдат построени 25,5 километра от автомагистралата. Едната права, дълга 9,3 километра, е сред Ябланица и Боаза, с обезпечено финансиране 55 милиона лв., а другата е сред Белокопитово и пътния възел " Буховци ".
 
Министърът уточни, че има закъснение в проектирането на 175 километра от трасето, което би трябвало да свърже източната и западната част на автомагистралата.
 
Според него построяването на автомагистрала " Хемус ", пътя Русе - Бяла - Велико Търново, и правата Ботевград - Мездра - Видин, ще бъде причина за ускорение на социално-икономическото развиване в Северна България.
 
По думите му Брутният вътрешен артикул в Южна България е 74 %, а в Северна България - 26 %,- което демонстрира съотношението в развиването на двата района, по тази причина за нас " автомагистрала " Хемус " е една лелеяна фантазия ", означи той.
 
Въвеждането на тол-системата ще генерира доходи за създаване и ремонт на пътища, като предстоящите годишни приходи са в размер на 1 милиард лв., сподели министър Нанков.
 
Според него сегашната винетна система е несправедлива към водачите на леки коли, които годишно внасят в хазната 200 милиона лв., а от тежкотоварния транспорт постъпленията от винетки са едвам 120 милиона лв..
 
През идната седмица Министерство на регионалното развитие и АПИ ще разгласят рестриктивните мерки за придвижване на тежкотоварни коли през летните месеци, с цел да се облекчи трафикът по пътищата, уточни той.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР