До сблъсъци се стигна в румънската столица Букурещ днес по

...
До сблъсъци се стигна в румънската столица Букурещ днес по
Коментари Харесай

Сблъсъци в Румъния

До конфликти се стигна в румънската столица Букурещ през днешния ден по време на огромен митинг против държавното управление, в който се включиха и доста румънци, живеещи в чужбина, оповестява NOVA. 

Хиляди румънци от страната и чужбина се активизираха през днешния ден, с цел да вземат участие в протест в Букурещ, призовавайки за оставка на лявото държавно управление, недоволни от решенията на социалдемократите във връзка с правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната организация и от обстоятелството, че водачът на социалдемократите Ливиу Драгня управлява Камарата на депутатите, макар, че е наказан на затвор за корупция, оповестява телевизия Дижи24, представена от Българска телеграфна агенция.

Според малкия екран на Площада на успеха, който се трансформира в обичайно място за анитиправителствени митинги напоследък, са се събрали минимум 12 хиляди души. Те развяват румънски знамена и флагове на Европейския съюз и скандират " Правосъдие, а не корупция ", " Оставка ", " Засрамете се ", " Няма да се откажем " и носят плакати с надписи " Без наказани на държавни длъжности! ", " СДП не е лява политическа партия, СДП е проведена незаконна група ". 

Развяват се също знамената на Канада, Англия, Дания, Италия, Испания. Много от протестиращите носят тениски с надпис " #Без наказани ", присъединявайки се към акцията за възбрана на достъпа на наказани лица до държавни постове. 

Съобщава се, че жандармерията е докарала водно оръдие на Площада на успеха. Общо 36 души, в това число двама жандармеристи, са поискали лекарска помощ. Най-малко двама души са били отведени в полицията -  мъж на към 40 години, който нарушавал публичния ред, и още едно лице, което носело в себе спрей за графити. 

#Romania in protest mode, yet again. #Moldova getting ready for its own rally on August 26. pic.twitter.com/46tyAvRFd1

— Mihai Popșoi (@MoldovaPolitics) 10 август 2018 година

Протестът стартира с къси конфликти, откакто група стачкуващи се пробваха да пробият полицейския кордон, ограждащ държавната постройка, а други пртестиращи блокираха придвижването по два от огромните булеварди. Жандармерията отхвърли медийните информации, че е употребила сълзотворен газ, и посочи, че става дума за пикантен спрей.

" Ситуацията е напрегната (...) Не бихме желали да се стига до произшествия, до борби ", съобщи представителят на жандармерията в Букурещ Джорджиан Енаке, представен от в. " Ромъния либера ". " Нашата роля е да пазим тези, които не вземат участие в тези демонстрации, да могат да се движат в столицата ", добави той.

Румънци, живеещи в чужбина, започнаха да идват в страната през последните дни, с цел да се включат в планувания за през днешния ден протест с искане за оставка на лявото държавно управление на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите и предварителни избори. Колоните от коли, развяващи румънски флагове и носещи антиправителствени плакати, бяха приветствани през вчерашния ден от жителите на западната част на страната. 

Протестът, на който съгласно първичните проекти се очакваше да участват 1 млн. души, провокира различия напоследък и остана без публични уредници, откакто Федерацията на румънците зад граница не се споразумя с кметството на Букурещ, написа в. " Гъндул ".

Дни преди митинга лице, което се разгласи за уредник на митинга, насочи апели за принуждение, в случай че жандармеристите се опитат да потушат демонстрацията. Властите му постановиха правосъден надзор и възбрана да взе участие в проявата. Както органите на реда, по този начин и румънците, които обявиха присъединяване си в обществените мрежи, приканиха за мирна проява.

Асошиейтед прес припомня, че откогато Социалдемократическата партия завоюва изборите през 2016 година румънците постоянно стачкуват против опитите на държавното управление да прокара нови закони, които съгласно критиците ще отслабят антикорупционната битка.

Лидерът на партията Ливиу Драгня беше наказан на три години и половина затвор на първа инстанция по дело за подстрекателство към корист със служебно състояние по дело за фиктивни назначения. Той апелира присъдата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР