До сблъсъци се е стигнало снощи в северния черногорски град

...
До сблъсъци се е стигнало снощи в северния черногорски град
Коментари Харесай

Арест на поп запали черногорски град

До конфликти се е стигнало нощес в северния черногорски град Плевля, съобщи локалният канал "Вести ".

Повод за баталните подиуми е станал арест на свещеник Йоаникий и още няколко свещенослужители от Сръбската православна черква (СПЦ). Според управляващите поповете са нарушили наложената им карантина.

Граждани, подкрепящи свещенослужителите, от своя страна са обвинили държавното управление на балканската страна в политическа кавга. Десетки хора са се събрали нощес в центъра на града и са скандирали: Позор! Фашисти!

По-бурните участници в митинга са почнали да замерват охраняващите акцията служители на реда с камъни и други предмети. Пазителите на реда са дали отговор с палки и сълзотворен газ.

Вследствие на конфликтите са постарали няколко души. Медията заяви, че измежду ранените е имало и дете на седем години.

От края на 2019 година страната е била обхваната от митинги. През декември президентът на Черна гора Мило Джуканович е подписал Закона за свободата на вероизповеданията, признат след задържането на опозиционните депутати. СПЦ е оповестила, че нормативният акт е целял лишаване на нейните към 650 парцела в страната. Правителството е отхвърлило изказванията на свещениците и монасите.

Сблъсъци в Черна гора поради противоречив закон

Населението на Черна гора е най-вече православно, като главната черква е Сръбската православна черква. Отделната Черногорска православна черква не е приета от останалите православни църкви.

Акциите са били прекъснати след налагането на рестриктивни ограничения, въведени за ограничението на разпространяването на ковид.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР