До сблъсъци между протестиращите и силите на реда пред парламента

...
До сблъсъци между протестиращите и силите на реда пред парламента
Коментари Харесай

Протестите пред парламента в Скопие завършиха с погром

До конфликти сред протестиращите и силите на реда пред Народното събрание в Скопие се стигна на снощния митинг.

Част от стачкуващите събориха загражденията и започнаха да хвърлят камъни и други предмети против служителите на реда. Срещу тях бяха хвърлени и няколко коктейли "Молотов ".


На четвъртия следващ митинг против френското предложение за старт на преговорния развой сред районен съд Македония за присъединение към Европейски Съюз още веднъж се скандираха анти-български лозунги и враждебни към България плакати.

Протестиращите предизвикаха служителите на реда, обръщайки се към тях с "Бугари, Бугари ", "Албанска полиция ", "Кого защитавате - ще станете българска полиция ", както и голям брой нецензурни изрази към чиновниците на реда. Пред Народното събрание се появи и духовник, който направи несполучлив опит да успокои тълпата. Напрежението ескалира и конфликтите със силите на реда доближиха връхна точка. В резулат на това четиридесет и седем служители на реда бяха ранени тази нощ при конфликти с част от участниците в митингите, потвърдиха за МИА от министерството на вътрешните работи.

От потърпевшите чиновници на реда 11 са тежко ранени, а двама от тях са с доста тежки пострадвания, допълват от Министерство на вътрешните работи.

При конфликтите са потърпевши и полицейски коли, има и арестувани протестиращи. Това е епилогът на снощния митинг, който стартира пред Министерски съвет на Република Северна Македония, след което през моста "Гоце Делчев " продължи към Народното събрание, където полицията стартира да задържа участници в митинга, откакто някои от тях започнаха да хвърлят предмети и димни бомби против спецчастите и събориха оградата пред Народното събрание. Сред участниците в митинга бяха към 30 стачкуващи с качулки и тениски на главите, които хвърляха предмети по постройката на Народното събрание и чупеха прозорци.

Протестът беше под мотото "Край на ултиматума ", а участниците упорстват за отменяне на френското предложение за повдигане на ветото от България и деблокиране на интеграцията на страната в Европейския съюз. Въпреки, че няма формален уредник митингът получи поддръжка и от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, чийто водач Християн Мицкоски прикани жителите да се причислят, с цел да, по думите му, "защитим това, което се назовава европейска полезност и да спасим преговорния развой с Европейския съюз ".

Президентът Стево Пендаровски нощес осъди остро съпроводените с принуждение митинги против френското предложение на страницата си във Фейсбук.

"Отложихме изявлението за довечера по ТВ21 заради обстоятелството, че беше въведен специфичен режим на придвижване към малкия екран, която се намира в непосредствена непосредственост до Народното събрание. "По този мотив желая да осъдя насилието като способ в политиката, който не би трябвало да има място в модерните демокрации ", написа Пендаровски.

Вчера ръководителят на Европейски Съюз Шарл Мишел пристигна персонално в Скопие с цел да призове управляващите да одобряват предлагането.

Премиерът Димитър Ковачевски сподели, че ще изпрати в Народното събрание предлагането и депутатите ще би трябвало да решат дали страната да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР