До сблъсъци между полиция и протестиращи се стигна малко преди

...
До сблъсъци между полиция и протестиращи се стигна малко преди
Коментари Харесай

Сблъсъци между полиция и протестиращи пред парламента

До конфликти сред полиция и протестиращи се стигна малко преди полунощ на оповестеното трето " Велико национално въстание " на Деня на независимостта на България. Демонстранти пробваха да избутат стоящите пред тях униформени, екипирани с щитове и каски в региона на Народното събрание. Жандармеристите и служителите на реда, които са образували компактен кордон на няколко реда, не ги позволиха, без освен това да ги нападат.

До тук се стигна откакто след проявите (речи, възгласи, прожекции на клипове по стените на близките сгради) в така наречен Триъгълник на властта, част от протестиращите се насочиха към постройката на Народното събрание.

Те пробваха да минат оттова, на път за паметника на Незнайния боец, но се появиха тежко въоръжени служители на реда и жандармеристи, които с кордон не позволяват реализирането на този план.

Протестиращите започнаха да скандират обиди от сорта на " Еничари " против униформените, наред с виковете " Оставка " и " Мафия ". Някои от стачкуващите приканват служителите на реда " да минат на страната на хората против мафията ". Премина се в всеобщо скандиране " Сваляй каските! ". Униформените обаче не подхващат никакви дейности против протестиращите, единствено стоят в кордон против тях.

Протестиращите акцентираха няколко пъти пред кореспонденти от медиите, че още веднъж има служители на реда с каски, само че без наложителните отличителни номера и баджове, с цел да не се знае самоличността им. Те претендират, че досегашната постройка на Народното събрание към този момент не е обект от национално значение и няма причина да не бъдат допускани жители да отидат покрай нея. Чрез мегафон те пробваха да обяснят на служителите на реда, че желаят да отидат до паметника на Незнайния боец, с цел да почетат героите, поради които през днешния ден се празнува Денят на независимостта, както и, че митингът им не е неразрешен от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Това не промени държанието на полицията и няколкото хиляди, събрали се на площада не бяха пропуснати да минат от кордона. А пространството сред постройката на Българска академия на науките и тази на Народно събрание е запълнено с полицейски бусове и коли. Достъпът до паметника на Незнайния боец в действителност е блокиран по всички вероятни пътища към, тъй че протестиращите не могат да минат отникъде, с цел да отидат до него.

Стигна се до такава степен, че протестиращите подадоха сигнал на незабавния тел.112, с искане да пристигна полицейски патрул, с цел да откри, че са нарушени правата на хората. След това кореспондентка на " Господари на ефира " се обади пред всички присъстващи в пресцентъра на Столична дирекция на вътрешните работи, откъдето споделиха че не знаят да има заповед хората да бъдат спрени и дадоха обещание да създадат инспекция ...

Демонстрантите упорстват да приказват и с някой от началниците на служителите на реда и жандармеристите, само че такива не се появяват. Срещу тях са единствено редовите чиновници.

Беше изработен опит за телефонна връзка с Йорданка Фандъкова, само че тя не отговори на позвъняването, с което желаеха да я питат дали е издавала заповед за възбрана на шествието.

След това протестиращите се насочиха към тротоара около постройката на Българска академия на науките, с цел да минат умерено към паметника. Те призоваваха " Освободете тротоара, г-да служители на реда ", " изпълнявате противозаконни заповеди! "  и " Не ни нарушавайте правата на свободно напредване ", само че това изобщо не трогна униформените, които стоят против тях и не ги пропущат. Даже в противен случай - служителите на реда се събраха още по-нагъсто в зоната.

Точно в 22.56 ч. протестиращите се хванаха за ръце и пробваха да пробият кордона, натискайки и бутайки служителите на реда. Те обаче устояха на напъна, освен това без да демонстрират никаква експанзия по отношение на атакуващите ги стачкуващи. Те не трансформираха пасивното си държание даже и откакто до тях бе взривена бомбичка, а също по този начин бяха метнати и камъни.

Тази искра не провокира тежки конфликти, а протестиращите се отхвърлиха да натискат повторно, като продължиха да освиркват униформените и да скандират " Пуснете ни! ". 

Няколко минути бе изработен втори опит и конфликтите вид " сумо " бяха възобновени, освен това единствено в сектора към тротоара край Българска академия на науките, откъдето точно желаеха да минат протестиращите. Този опит също бе несполучлив, откакто жандармеристи и служители на реда заедно отблъснаха напора с щитовете си. 

----------------////-------------------

До този миг нямаше никакви проблеми сред стачкуващите и полицията. Не се виждаха униформени с тежка екипировка, шлемове и щитове. На днешния митинг обаче присъстващите полицаи не са тежко въоръжени. На всички подстъпи към зоната на митинга се проверяваха документите и багажа на хората, само че нямаше никакви проблеми. Първият кордон служители на реда, който охранява митинга, не беше е с каски и тежка екипировка, а със сигнални жилетки.

Самото " Въстание " стартира започна в столицата в уречения час 17:00, само че със слаба посещаемост. В началото хората бяха няколкостотин, само че към 18.30 в така наречен " Триъгълник на властта " доближиха няколко хиляди индивида. Има  групи с протестиращи и от провинцията - Русе, Ямбол, Шумен, Кресна и други В разгара на митинга след 19.30 ч. присъстващите към 10 000.

Организаторите приканиха полицията да не позволява провокации и да не демонстрира принуждение, както се случи на 2 септември, когато бе първото " въстание ".  А пък от гражданското придвижване БОЕЦ, което е неизменим участник в митингите, които не престават към този момент 76-и ден, оповестиха на страницата си във " Facebook ": " Не желаеме принуждение, само че в случай че мафията заповяда на полицията да дигне палките против нас, няма да отстъпим и за пролятата кръв те ще носят отговорност . С речи, молебени, безкрайни разходки и викания пред празни здания не става ".
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР