До съвсем скоро из социалните мрежи вървеше вица, че фразите

...
До съвсем скоро из социалните мрежи вървеше вица, че фразите
Коментари Харесай

Качественото развитие и все по-качествените работни ръце на Китай през новата ера

До напълно скоро из обществените мрежи вървеше вица, че фразите „ Обичам те “ и „ Произведено в Китай “ имат един и същи период на валидност, а точно – относително къс. Хората в Западния свят през последните няколко десетилетия свързваха китайските артикули с нещо на ниска цена, което бързо се чупи или къса, само че все пак купуваха „ на кг “ и се радваха, че пестят пари. Колко деца са израснали с играчки, направени в азиатската страна – кукли Барби, с прилежащите им аксесоари (дрехи, къщи, коли, другари...) и евентуално са си представяли Китай като голямата работилница на Дядо Коледа?

Независимо, където и да отиде някой по света и купува сувенири за родственици, близки и другари, учудващо откъм гърба постоянно участва „ Произведено в Китай “. Или, когато се постанова незабавно в последния миг да се купи подарък при посещение или красива, само че евтина рокля или друга дреха – най-лесно е да се отскочи до кварталния магазин, постоянно именуван ‚Китайски мол “. Така, постепенно и безшумно международният пазар беше превзет.

И по този начин през днешния ден Китай е втора икономическа мощ в света

Как бе реализирано това?

За никого не е загадка, че въпреки всичко количеството не би трябвало да бъде за сметка на качеството. Тук се намесва вярната държавна политика. Инвестициите в по-качественото обучение и специализиране в дадена специалност – си оказват въздействие. Китайците не отхвърлят, че за някои от нещата, които създават, се въодушевяват от Запада. Но това, което също е значимо да се отрази е, фактът, че не се пробват да възпроизведат дадения продукт едно към едно, а го приспособяват към културата и всекидневието си, придавайки му присъщи китайски черти.

Голяма част от студентите, които отиват да се образоват в задгранични университети, се връщат след дипломирането и вместо да стартират да стартират да възхваляват какъв брой е хубаво в другите страни, се пробват да създадат родното си място по-привлекателно и по-модерно място за живеене.

По всичко проличава, че преди да се усетим – към този момент ще има нова икономическа мощ. Ще бъде доста мъчно някой да детронира Китай. Колкото и западната агитация да се пробва да промени естествения ход на времето.

Защо е допустимо всичко това? Самият факт, че за към 40 години е изработен подобен скок в икономическо и обществено отношение – приказва доста единствено по себе си. „ Гордея се с родината си “, споделя локален мъж. И прибавя: „ Помня, че когато бях дете беше непостижимо за доста огромна част от родителите да могат да купят колело на детето си. Това се считаше за разкош. А през днешния ден – 4 десетилетия по-късно, съвсем всички имаме лично жилище и кола! “

Днес никой не може да оспори качеството на стоките

Последното нещо, което може да се каже през днешния ден е, че стоките са некачествени. В Китай има над 240 милиона висшисти и от ден на ден младежи влизат да учат в университет. (Тук не включваме чужденците). Работната ръка е към 900 милиона души, като се има поради, че всяка година, нови 15 милиона се причисляват.

Към момента Китай до по този начин степен е напреднала, че редица международни компании търсят страната за подписване на покупко-продажби и за правене на вложения. Дори американски. Запитани дали това няма противоположен резултат за тях, в случай, че множеството са западни, притежателите им сбито дават отговор: „ Политиката си е политика, само че бизнесът си е бизнес! “



Да, истината е, че цените са се повишили, само че все по този начин остават по-ниски от тези, предлагани от други страни. Във времена на рецесия това е от доста значимо значение, когато се постанова някои хора да си броят последните стотинки, с цел да съумеят да си купят нужните неща.

Защо се оплакват на Запад?

Наистина – има ли причина Западът да се оплаква? В последна сметка – всеки самичък си дефинира развиването според от политиката и водачите, които си избира. Културата, историята и манталитетът също играят значима роля.

Някои страни като Англия, Франция, Нидерландия, Испания и други са привикнали постоянно да получават всичко наготово. Винаги някой им е работил против мизерно или никакво възнаграждение, взимали са благосъстояния, които не им принадлежат – посредством машинация, проливане на кръв или просто обир. Или „ актуалното иго “, при което наемат евтина работна ръка, с цел да не престават да са „ богати и проспериращи “.

Освен това макар университетските си стратегии, които оферират високи знания в региона на бизнеса и предприемачеството, в действителност... никога не бихме могли да кажем, че те „ предават сполучливата формула “. Всеки може да има хрумвания, само че не всеки има смелостта да ги реализира. Различни хрумвания могат да хрумнат на разнообразни хора, на разнообразни места по света.

Тук ще посоча един доста подходящ образец. От 1980 година Пекин разрешава вноса на задгранични коли. Това добре, коли към този момент има, само че аварийни елементи?! Докато на някого не му хрумнало да стартира да създава прозорци за транспортните средства. Друг по-късно се сетил по какъв начин да прави нещо друго и по този начин казусът бил решен!

Новата епоха

На всички българи ни е доста добре познато стихотворението на Христо Смирненски, в което той приказва за „ утрото на нова епоха “. Какво ли щеше да каже през днешния ден, в случай че беше жив и можеше да види, че неговият идеал се е сбъднал, единствено че на различен континент? Със сигурност щеше да се зарадва, че се е оказал един тип оракул, пък въпреки и не за личната си страна.

Новата епоха в Китай е белязана от процеса на „ рационализация “. Както локалните обичат да повтарят – „ процесът самичък по себе си допуска придвижване, работа “. Това ни навежда на мисълта, че китайците нямат желание да стопират. Въображението, творчеството им, работят с цялостна скорост. Всеки ден човек остава сюрпризиран от нещо ново. Тъкмо си мисли, че към този момент всичко е изобретено – китайците му демонстрират, че единственият таван може да е единствено небето. Но евентуално, когато го стигнат, ще намерят метод да го пробият и да продължат с изобретенията си.

Една от „ съставките “ на тайната им за развиване, пък и за произвеждане, е, плануваното в дълготраен проект. Защото, когато имаме дадена цел, вършим всичко допустимо да я изпълним. Например, в Шанхай към този момент са заложили концепциите си до 2035 година И  са почнали да работят върху реализирането им.

А единствено като се замислим, че в презадоволения Западен свят някои хора даже не знаят какво ще вършат на следващия ден... Само един взор към Китай ни е задоволителен да разберем, за какво едните непрестанно напредват, а другите – затъваме.

Вече логото „ Произведено в Китай “ има напълно друго значение...
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР