До преди 3 години Елиф работи като учител в гимназия

...
До преди 3 години Елиф работи като учител в гимназия
Коментари Харесай

АФП: 3 г. след неуспешния опит за преврат гюленистите нямат бъдеще

До преди 3 години Елиф работи като преподавател в гимназия в Югоизточна Турция. Днес тя към момента работи в учебното заведение, само че й е разрешено само да готви и чисти.

Елиф е единствено една от всички 33 000 учители в Турция, уволнени по съмнения за връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен, упрекнат в опит да смъкна държавното управление през юли 2016 година

Елиф споделя, че на 37 години е принудена да стартира живота си изначало.

Тя надалеч не е единствената. Бивш учен е заставен да работи като строител, някогашен началник на неправителствена организация в този момент е шеф на кафене или някогашен арбитър продава чай на някогашен служител на реда, който сега работи като организатор. Това е единствено дребна част от хилядите образци в страната, при които 150 хиляди чиновници в публичния бранш са изгубили работата си след опита за прелом през 2016 година

Правителството в Турция счита, че е належащо почитателите на живеещия в Съединени американски щати просветител Фетхуллах Гюлен да се прочистят от високия ешелон на армията и на правосъдната власт до редовите чиновници в държавната администрация.

Самият Гюлен, който живее в Съединени американски щати от 20 години и считан преди време за непосредствен до президента Реджеп Тайип Ердоган, отхвърля изрично изказванието, че стои зад организирането на опита за прелом през 2016 година

Най-малкото подозрение за връзка с придвижването на Гюлен, разгласен от държавното управление за терористична организация, може да унищожи живота на елементарните жители.

Елиф разказва себе си като „ лява мюсюлманка “ и признава, че е „ симпатизант “ на придвижването, само че в никакъв случай не е била дейна част от него. Миналата година е оправдана от съда по обвиняване за участие в организацията на Гюлен, само че това се оказва незадоволително, с цел да избави тя кариерата си.

Много високообразовани турци – чиновници в обществения бранш, са жигосани и професионалното им развиване е замразено единствено поради съмнение по отношение на гюленистите.

Ахмед е на 44 година, някогашен учен, химик по обучение. Кандидатствал е за 1200 работни места, бил е поканен единствено на 30 или 40 изявленията, от които нито едно не е било сполучливо.

Принуден е да отглежда плодове и зеленчуци и да ги продава на ъгъла на улицата, с цел да оцелее.

Ахмед и брачната половинка му са измежду шестте хиляди учени, уволнени с декрет по време на двегодишното изключително състояние, въведено след опита за прелом.

„ Това беше потрес “, споделя Ахмед и добавя, че откакто изясни обстановката на работодателите, те отхвърлят да го наемат. В същото време не е склонен да работи на черния пазар, тъй като счита, че няма какво да крие.

„ Хората знаят, че не сме създали нищо неприятно, само че всички са извънредно уплашени “, споделя Елиф. Доказателство за това е даже молбата да не се написа същинското й име.

Съпругът на Елиф също е преподавател и също е уволнен. Бил е арестуван в продължение на 8 месеца. Елиф получава 10 месеца условно по обвиняване в принадлежност към придвижването на Гюлен.

След като е освободен, брачният партньор й е бил мощно разтресен, почнал да упражнява принуждение над нея и не след дълго двамата се развеждат.

В момента Елиф е сама и би трябвало да се грижи за трите си деца със заплата от 1000 лири (175 долара) – доста по-малка сума от 4500-те лири, които е получавала като преподавател. Тази сума покрива само размера на наема за жилището й.

Голяма част от уволнените са мощно подвластни от финансовата поддръжка на околните си.

Родителите на Елиф са умряли и тя се обръща за помощ към по-голямата си сестра и снаха си, както и към някои другари. Получава постоянно отводи, в това число от чичо си, който я моли да не го търси повече. Родителите на брачна половинка й – също държавни чиновници, отхвърлят да оказват помощ, опасявайки се, че самите те биха могли да изгубят работните си места.

Подобна орис има и Ахмед. Близки и другари блокират телефонния му номер и той не може към този момент да им се обажда. Дори съседите отвръщали взор, когато минава около тях. В някакъв миг от възприятие за невъзможност прави опит за самоубийство.

Елиф чака основаната от държавното управление комисия да й помогне да почисти името си и да й бъде върнат иззетият паспорт.

Към днешна дата комисията е разгледала единствено 77 900 от общо 126 000 случая, като единствено 6 000 индивида са били оневинени.

Ахмед има доста по-малки упования. Той се надява да бъде открито, че не е член на придвижването на Гюлен, с цел да може да си върне паспорта и да напусне Турция дружно със брачната половинка си и с двете си деца. /БГНЕС

———-

Анализ на Агенция Франс прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР