До преди 2-3 години повечето фенове на тениса най-вероятно дори

...
До преди 2-3 години повечето фенове на тениса най-вероятно дори
Коментари Харесай

Федерико Кория – той излезе от сянката на брат си, за да пише собствената си история


До преди 2-3 години множеството почитатели на тениса най-вероятно даже не са предполагали, че финалистът от Ролан Гарос 2014 и някогашен №3 в света Гийермо Кория има по-малък брат. Изключение може би вършат тези, които са следели шампионатите на равнище ITF и Чалънджър. Защото точно те бяха арената, на която Федерико Кория опитваше да пробие в тениса. А този пробив не изглеждаше доста евентуален.

В началото на 2019-а Федерико бе на 27 години, в никакъв случай не бе влизал в топ 200 и отвън 9 трофеи на Фючърс равнище не можеше да се похвали с особени триумфи. По това време той бе свързван само с родствената връзка с фамозния си брат, а и с това, че през лятото на 2018-а получи осеммесечно наказване и санкция от 10 хиляди $ по тази причина, че през 2015-а не е докладвал опит за въздействие на негови мачове. Все отново самият Кория не бе направил нищо неправилно и наказването бе понижено на два месеца отвън кортовете.

Федерико, който е с 10 години по-млад от брат си, по този начин и не губи убеденост и вяра, че има качествата да пробие на огромната сцена. И търпението му се отплаща. През 2019-а за първи път завоюва шампионат на равнище Чалънджър. Игра и още три финала. Ранкингът се усъвършенства, а с това пристигнаха и опциите да играе в АТР тура. Големият пробив пристигна в Рио де Жанейро през 2020-а, когато като квалификант победи Корентен Муте и Карлос Алкарас за първия си четвъртфинал. В края на годината пристигна и дълго чаканото влизане в топ 100 плюс дебютна победа на равнище Голям шлем (на US Open) и трети кръг на Ролан Гарос.

Сезон 2021 донесе още една огромна крачка в развиването му с първия АТР край в Бостад. През сегашния сезон Кория към този момент е един от тенисистите, с които всички се преценяват на клей. Игра четвъртфинали в Буенос Айрес и Рио де Жанейро, а единствено преди десетина дни бе полуфиналист в Маракеш. Там в първи кръг победи финалиста от Монте Карло Алехандро Давидович Фокина.

Съвсем справедливо Федерико към този момент е част и от националния тим на Аржентина за Купа Дейвис. Може би най-емоционалният миг в кариерата му досега пристигна при започване на март. Тогава Аржентина, водена от новия си капитан Гийермо Кория, победи Чехия с 4-0 победи. Последната бе дело на Федерико – 6-2, 6-4 над Вит Копжива.

През тази седмица той е на рекордната си 52-а позиция в ранглистата, а успеха над Маркос Гирон в първия кръг на шампионата в Барселона го доближава още повече до дебют в топ 50.

Българските почитатели на тениса обаче ще се надяват той да изчака най-малко още малко, тъй като в сряда следобяд Кория се изправя против Григор Димитров във втория кръг в каталунската столица.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР