До понеделник сутринта изглеждаше, че първият мандат има сериозни шансове

...
До понеделник сутринта изглеждаше, че първият мандат има сериозни шансове
Коментари Харесай

Минчев: Не мисля, че някой от 64-те депутати на ПП-ДБ ще подкрепи проектокабинета на Габриел

До понеделник сутринта изглеждаше, че първият мандат има съществени шансове за реализация, гледайки диалозите, които ГЕРБ-СДС водеха с Движение за права и свободи, „ Има подобен народ” и Българска социалистическа партия. Само няколко часа след брифинга на Иван Гешев обаче от Българска социалистическа партия споделиха, че стопират диалозите. Това може да е инцидентно събитие, само че по-скоро се колебая.

Това съобщи в ефира на Нова телевизия националният представител от " Продължаваме промяната - Демократична България " Никола Минчев.

„ Не мисля, че някой от 64-те депутати на ПП-ДБ ще поддържа, под каквато и да е форма, проектокабинета на Мария Габриел”, изрази мнение Минчев.

Според депутата възможностите за сформиране на кабинет с първия мандат са дребни, защото единствено Движение за права и свободи и Има Такъв Народ са декларирали, че ще го поддържат:

„ Това са 116 народни представители. Те не са задоволителни. Не ми наподобяват положителни вероятностите пред проектокабинета, който ще гласуваме тази седмица”.

„ За да стане през изчезнали народни представители, това би трябвало да са девет души. Струва ми се комплицирано, само че да видим”, добави Минчев.

Той акцентира, че задачата на едно конституционно болшинство е да сложи фокус върху Конституцията.

„ Тази седмица стана още по-очевидно какъв брой нужни са измененията в конституцията, изключително в частта „ правосъдна власт”. Взаимовръзката сред политика и правосъдна власт би трябвало да бъде прекратена. Тя, сякаш, е заложена в актуалната конституция, най-много през безотчетната и безконтролна фигура на основния прокурор”, добави Минчев.

„ Дори препратката на Иван Гешев към Движение за права и свободи е скандална по своето наличие. Да кажеш, че са те предали. А то не би трябвало да има такава връзка сред основен прокурор и политическа мощ в Народното събрание. Тя да го поддържа, че след това да го предава. Това не дава отговор на никакви стандарти за правосъдие”, уточни Никола Минчев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР