До петък следобед във Висшия съдебен съвет не е пристигнало

...
До петък следобед във Висшия съдебен съвет не е пристигнало
Коментари Харесай

Съдебният съвет още не е получил официално искане за отстраняването на съдия Миталов


До петък следобяд във Висшия правосъден съвет не е пристигнало искане от министъра на правораздаването за премахване на арбитър Андон Миталов, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия Атанаска Дишева от съвета. Тя добави, че е ръководител на комисията по дисциплинарна активност при съдийската гилдия и сходно искане би трябвало да стигне до нея.

През седмицата на съдията от Специализирания углавен съд Андон Миталов и фамилията му беше издадена възбрана да посещава Съединени американски щати, поради присъединяване в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България.

В петък Данаил Кирилов заяви, че е изпратил до съдийската гилдия на Висш съдебен съвет писмо, с което желае Миталов да бъде освободен от заемания пост, тъй като е уязвил престижа на правосъдната власт. Дишева посочи, че министърът има това право.

Атанаска Дишева разяснява, че макар настояването на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет за повече информация по случая, такава надали ще бъде изпратена от държавния департамент. "Друг е въпросът какво ще я вършим, даже да я получим ", добави тя.

Попитана по какъв начин по този начин никой измежду съдиите не е знаел, че има такива сигнали против Миталов, Дишева уточни, че съдът не се занимава с следствие на корупцията, като това е в пълномощията на органите на досъдебното произвеждане и прокуратурата.

На въпрос дали счита, че е постъпила вярно, като не е подкрепила Иван Гешев за основен прокурор, на база досегашните му дейности, Дешева уточни, че свършеното от него не е мотив да си смени мнението. "Едно от нещата, който споделих тогава, е че не зачита презумцията за непорочност. Той го сподели и по случая с президента и до някъде при Васил Божков.

Източник: dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР