До петък кметът на община Тетевен, областният управител на Ловеч,

...
До петък кметът на община Тетевен, областният управител на Ловеч,
Коментари Харесай

Нанков: До петък трябва да бъдат остойностени щетите след дъждове в Тетевен

До петък кметът на община Тетевен, регионалният шеф на Ловеч, регионалното пътно ръководство и всички институции, които ръководят обществена инфраструктура, би трябвало да остойностят вредите след интензивните превалявания в региона и да внесат заявки за разпределяне на финансов запас. В понеделник ще има изключително съвещание на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне по проблема Мизия, на което те ще бъдат прегледани. Това заяви при визитата си в засегнатото от изобилните дъждове с. Глогово през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Втори ден подкрепям непрекъснат контакт с кмета Мадлена Бояджиева и регионалния шеф Георги Терзийски. Лично се срещам с вредите и с дейностите. Има съответна реакция и от локалната, и от регионалната администрация, от регионалното пътно ръководство, пътноподдържащи компании и компанията, която строи Автомагистрала „ Хемус “ в сектора от Ябланица до Тетевен, сподели министърът. Той уточни, че от през вчерашния ден на обяд багери на изграждащата магистралната права компания спомагат за почистване на вредите. Хубаво е, че нямаме бедстващи хора, сподели районният министър и изрече съболезнования на околните на починалия мъж.
Николай Нанков заяви, че по информация на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в селата Глогово и Градежница са отводнени над 20 къщи. Има доста тежки вреди по инфраструктурата, свързани главно с брегоукрепването по реката, добави той. Това е втора сходна приливна вълна в границите на 18 години, доста по-тежка от тази през 2000 година Колегите от Министерството на защитата, персонално вицепремиерът Красимир Каракачанов се зае с обезпечаването на понтонен мост в с. Глогово, защото сега над 300 души са блокирани и без достъп. Съществуващият е единствено пешеходен и извънредно рисков. С кмета и регионалния шеф посетихме прекъснатото оборудване по поречието на реката. Утре сътрудниците от Министерството на защитата стартират монтирането на краткотрайния понтонен мост, до момента в който се построи новият, с цел да се обезпечи пешеходен и авто достъп за тези хора, сподели Николай Нанков.
Бедственото състояние ще бъде в действие, до момента в който се подсигурява напълно сигурността на хората. Климатичните условия не са удобни. Само през днешния ден, в границите на два часа, се очакваше нова приливна и значителни превалявания, разяснява районният министър. Вчера, в 6.00 часа сутринта, е подаден първият сигнал, паднали са над 100 л дъжд единствено за 4 часа, сподели той и уточни, че реакцията до момента е съответна. Министърът прикани за по-малко политиканстване и политизиране на събитията.
Николай Нанков изясни, че републиканската пътна инфраструктура е потърпевша поради свлачищни процеси. Пътят е построен с републикански средства, само че виждаме до какви събития води това, че е без брегоукрепителни уреди към него. Трябва да бъде възобновена и брегоукрепена в целокупност инфраструктурата по поречието на реката, с цел да се защищити от бъдещи сходни преливни талази, съобщи той.
Във връзка с обезщетяването на жителите министър Нанков уточни, че Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне има избрани правила за това в какви случаи се отпуска помощ за частната благосъстоятелност. Има застрахователни полици и правила, добави той. Регионалният министър подсети, че главната задача на страната е да подсигурява възобновяване, както в тази ситуация в региона, на общинската инфраструктура – брегоукрепване на дерето и улична мрежа на двете села. Той добави, че има провали на републикански пътища също в с. Черни вит, община Тетевен.
Имам рецензия към локалното ВиК сдружение с принципал Министерство на регионалното развитие. Ще има съществени наказания, ще подхваща съответните дейности, свързани с мениджмънта на сдружението, съобщи министър Нанков. Някои обитаеми места, в това число Тетевен, са на воден режим и три водоноски са незадоволителни, уточни той и добави, че на следващия ден ще бъдат обезпечени най-малко още две. Тази част на Стара планина е с най-чиста питейна вода – тя е гравитачна планинска вода. Проблемът е при сходни значителни интензивни превалявания, когато питейната вода се замътва. Водата е спряна заради нараснала мътност. Тетевен, Български извор, Рибарица са на непълен или цялостен воден режим, само че ще осигурим спомагателни водоноски, до момента в който се отстранят повредите, осведоми министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР