До петък, 20 август, главният прокурор Иван Гешев трябва да

...
До петък, 20 август, главният прокурор Иван Гешев трябва да
Коментари Харесай

Депутатите задължиха Гешев да се яви до 3 дни в парламента

До петък, 20 август, основният прокурор Иван Гешев би трябвало да внесе отчет за активността на прокуратурата по използването на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско принуждение против протестиращите предишното лято. Това реши Народното събрание по време на изключителното си съвещание през днешния ден, отдадено на тази тематика. В отчета би трябвало да има данни за това какво е направила прокуратурата да откри кои са служителите на реда биячи, кои са наблюдаващите прокурори и за какво следствието е забавено цяла година. за отчета и чуването на Гешев бе направено от Христо Иванов (ДБ), Виктория Василева (ИТН), Николай Хаджигенов (ИБГНИ) и Атанас Зафиров (БСП). Още през вчерашния ден обаче Гешев разгласи, че няма право да дава на депутатите информация по съответни висящи каузи.

Полицейското принуждение върху протестиращите на 10 юли м.г. е държавен тероризъм. Това разгласи вътрешният министър Бойко Рашков по време на изключителното съвещание на Народното събрание, който го изслушва поради полицейското принуждение по време на миналогодишните митинги. За държавен тероризъм и мафиотска конструкция първи заприказва депутатът от Има Такъв Народ Николай Радулов. Рашков обаче се съгласи с термина. Ние не сме за практикуване на гнет и побоища над хората, сподели той.

" Такива хора по принцип нямат право в органите на Министерство на вътрешните работи.  Няма правна норма, която да оправдава сходно държание ", уточни служебният министър. И добави, че няма правно съображение за тезата, че служителите на реда са пребивали протестиращи, тъй като протестиращите се отнасяли зле с служителите на реда.

Рашков уточни, че " занапред ще стартираме да работим за равнищата в тази мафиотска конструкция ". " Тази мафиотска конструкция е заела огромно пространство и в дълбочина, в това число и в някои държавни органи. Така че на нас ще ни би трябвало много време и почтени фрагменти. И да потвърдим известното – кой е Капо ди тути капи (от италиански: Capo di tutti capi, безусловно " Глава на всички глави " ).

ГЕРБ видяха в парламентарната полемика опит върху тях " да се излее кофа ". Движение за права и свободи се върна към полицейското принуждение по време на Възродителния развой и  " бруталния пердах " от 1997 година и 2013 година Намеси и противодействието на купения избор.

В залата бяха и част от жертвите на полицейското принуждение от 10 юли, те обаче не останаха да чуят дебатите до дъно.

Прокуратурата е реагирала " доста скоростно - тези дни "

Няма данни изобщо Софийската районна прокуратура да е образувала наказателно произвеждане против служителите на реда, взели участие в багра над протестиращите на 10 юли. " До през вчерашния ден нямаме данни нито един от служителите на реда биячи да е притеглен към наказателна отговорност ", обяви още от парламентарната трибуна  Рашков. По думите му прокуратурата е реагирала " доста скоростно, тези дни ". Прокуратурата по този начин работи - до момента в който може крие. Тя дава образец по какъв начин да не се съблюдава закона.

В неделя, след година безмълвие, прокуратурата разгласи, че има повдигнати обвинявания на четирима души за полицейско принуждение. Рашков в този момент опровергава това. Неговата теза е, че в случай че в действителност има упрекнати служители на реда, по закон това би трябвало да стане известно на вътрешния министър.

По думите му преписката, пратена от Дирекция " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи към районната прокуратура, е била прекъсната. Направила го е прокурорка, която по-късно е. Рашков назова прокурорката - Трифонова (Вероника Трифонова). И сподели, че " може би има някаква връзка, не мога да настоявам, само че тя към този момент е там ". Посочи също и че е въпросната прокурорка е благодарила на " Вътрешна сигурност "  за " съвършено свършената проверочна активност ". " Дано не съм прав, че тя по този начин си е заслужила мястото на делегиран прокурор ", натърти вътрешният министър.

Прокуратурата видя единствено една жертва

По-късно прокуратурата популяризира на Трифонова. Тя споделя, че през ноември 2020 година е образувала следствие за причиняване на лека телесна щета на Е.М. (Евгени Марчев). " Възложила съм следствието на Следствения отдел при Софийската градски прокуратура, което продължава и към сегашния миг ", написа Трифонова. За други двама от потърпевшите протестиращи - Ц.Ц. и А.Н. тя е " постановила отвод от формиране на досъдебно произвеждане заради неналичието на задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент по отношение на тях ". Прокурорката акцентира, че те са отказали да се явят както в Дирекция " Вътрешна сигурност "  на Министерство на вътрешните работи, по този начин и пред наблюдаващия прокурор, с цел да дадат сведения за изясняване на фактическата конюнктура по случая. Това разпореждане за отвод е изпратено на Ц.Ц. и А.Н., " с цел да могат да упражнят правото си да го апелират, което те не са създали ", споделя Трифонова.

Районната прокуратура пък сочи, че " остро се опълчва на отправените от служебния министър на вътрешните работи господин Бойко Рашков внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на правосъдната власт " и ще уведоми за това Народното събрание, президента и европейските институции.

" Задколоние "

Рашков назова " нещо като филм на ужасите " записите от камерите зад колоните на Министерски съвет. " На мен ми идва да Ви кажа, има една съвременна дума – задкулисие. А тук какво би трябвало да кажем – задколоние ", уточни Рашков. Според него насилниците от полицията са разчитали, че камерата даже да работи, няма кой да подаде тази информация. И това, по думите му, това е огромната им неточност. Записът е бил съхраняван в НСО до 17 юли, когато е бил изтънчен от Столична дирекция на вътрешните работи и й е предаден. " Всичко е било известно още тогава. Който е бил министър да каже крит ли е записът ", уточни Рашков.

" Насилие явно е използвано, и то непропорционално. Поведението им (на полицаите) граничи с закононарушение, ще бъда внимателен изрече. Такова нечовешко отношение възмущава всички ", дефинира министърът. И уточни, че няма по какъв начин вътрешният министър по това време да не е знаел за фрагментите.

И добави, че в случай че е вярна информацията, че един от потърпевшите младежи е изгубил схващане, това значи междинна телесна щета.

Заслужил активист на Бюрото на Гешев

След вътрешната инспекция единствено четирима служители на реда са били осъдени -. Втори е осъден със същото, само че за 1 година, а останалите двама са осъдени единствено с неодобрение. Това е резултатът от дисциплинарната инспекция, заключи Рашков. " Единият от тях обаче се употребява с доверието на нашия основен прокурор и е минал на работа в Бюрото. Явно Гешев, виждайки от фрагментите, е поискал тъкмо подобен човек да го охранява в Бюрото по отбрана ", сподели министърът. Той назова този чиновник " заслужил активист на Бюрото за отбрана, на по-висока служба, с 800 лева по-висока заплата ".

Рашков разяснява и фрагментите, на които се вижда по какъв начин един от служителите на реда зад колоните снима с персоналния си телефон арестуваното момиче. " Това е срам за Столична дирекция на вътрешните работи. Както беше позорно една жена, която се виждаше на фрагментите, да постъпи както нейните сътрудници ", сподели министърът. Според него снимането е по-грозно и от физическото принуждение, " тъй като към този момент приказва за някаква перверзност " и евентуално служителят на реда е " считал тази млада жена за негова благосъстоятелност ". Служебният министър позволи, че тези фотоси служителят на реда си ги пази в персоналния списък. 

Рашков акцентира, че от дисциплинарната комисия, правила инспекцията предходната година, никой не е обърнал внимание. " Затова наказанията са просто алегорични, просто да ги има ". Заснемането е нарушаване на самата Конституция, подсети той. И добави:  " По този въпрос е отговарял тогавашният вътрешен министър в малкия екран. И е споделил по този начин - не е открито от комисията да са правени фотоси на арестуваните ".

Министърът описа още, че по време на дисциплинарната инспекция на дамата служител на реда, която риташе арестувани, са показани фрагментите с насилието и тя е отрекла да се разпознава на тях.

Парадокс: потърпевшият е провинен

Има данни, че на потърпевши от полицейско принуждение са повдигани обвинявания, сподели още Рашков. " Това е абсурд - потърпевшият е провинен. Наглост, извращение в използването на закона ", заключи Рашков.

Според него обвиняванията са повдигани, за не се търси отговорност от полицейските чиновници, както и е блокирано търсенето на компенсации от потърпевшите.

Прокуратурата е образувала дело година по-късно, с цел да може обстоятелствата да избледнеят толкоз, че очевидците да не си спомнят какво се е случило.

От думите на Рашков стана ясно още, че има данни, че на митинга е имало охранители, които не са от състава на Министерство на вътрешните работи. " Битува такава информация, само че нямаме доказателства за нея. Назначена е инспекция ", сподели Рашков. " Дали тези сили са били от " Делта гард " или от " Ипон ", уповавам се в хода на инспекцията да стане ясно и това ", уточни той.

Демократична България: Терзийски и Маринов, подайте оставки!

Бившите вътрешни министри от ГЕРБ Христо Терзийски и Младен Маринов, които в този момент са депутати, бяха призовани от сътрудника си Ивайло Мирчев ( " Демократична България " ) да подадат оставка. Той ги назова инструментът, употребен от Бойко Борисов и Иван Гешев, които са " лицата на побойниците ". " Ако Ви е останало достолепие, подайте оставки. Мен ме е позор да Ви назовавам " сътрудници ". Подайте оставка и това, ще бъде единственото свястно нещо, което сте правили от предходната година насам ", прикани Мирчев.

" Искам да се извиня и да кажа, че скърбя за тази преживелица, която ни стана притежание - за превишаване на полицейските пълномощия при потребление на физическа мощ и помощни средства. Като служител на реда и като човек не позволявам такива дейности. Още на 10 юли вечерта, когато ми станаха известни видеоклипове, които бяха снимани от протестиращи, където се виждаше някакво придвижване и принуждение, аз разпоредих незабавна инспекция. Това е, което трябваше да направя към оня миг ", уточни Маринов пред публицисти след края на съвещанието. 

Тошко Йорданов: Гешев е нездравословен за прокуратурата и за държавността

Парламентът свърши работата на прокуратурата, сподели от трибуната Тошко Йорданов (ИТН). Той уточни, че фрагментите са посочили, че в Министерство на вътрешните работи има садисти и в министерството няма никакъв филтър при назначението на хора. " Над тях по веригата в Министерство на вътрешните работи преди 1 година е имало социопати, които не изпитват емпатия ", сподели Йорданов. И продължи, че не проумява по какъв начин от ГЕРБ не ги е позор.  " Вие като партия може да ги отстраните ", обърна се той към ГЕРБ.

След това уточни, че основният прокурор Иван Гешев е " нездравословен освен за прокуратурата, само че и за държавността ". Другият, който Йорданов назова, бе Бойко Борисов: " Няма термин, който да дефинира отвращението към този човек след тези фрагменти ", разгласи Йорданов.

Как се стигна до чуването на Рашков

" С отвращение, болежка и паника гледах оповестените фрагменти с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 година Споделям това освен като ръководител на Народното събрание и правист, само че и като жител, жена и майка. Българският парламент, като еманация на волята на народа и поръчител за върховенството на закона, не може да остане настрани от показаното във видеоматериалите ", разгласи ръководителят на Народното събрание Ива Митева в изказване във връзка свиканото съвещание.

Гешев се скри

Главният прокурор Иван Гешев обаче в задатък даде да се разбере, че няма да се яви пред Народното събрание и да изясни своите дейности. " Искане за чуване на основния прокурор в изключително съвещание или искане за правенето на отчет по съответни каузи би представлявало нарушаване на правилото на разделяне на управляващите и накърняване на независимостта на правосъдната власт ", сподели Гешев пред Българска телеграфна агенция. " Няма по какъв начин да дава информация по съответни каузи, тъй като по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушаване на Конституцията и законите на страната ", уточни той.

Гешев през цялото време на този невиждан скандал не крие на чия страна е. Още на идващия ден след бруталния побой на протестиращи,: " Прокуратурата застава зад законосъобразните дейности на Министерство на вътрешните работи против провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушение на конституционно открития ред от лица от престъпния контингент. Благодаря на всички служители на реда, които пазят жителите! ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР