До петък, 10 декември т.г., земеделските стопани се очаква да

...
До петък, 10 декември т.г., земеделските стопани се очаква да
Коментари Харесай

До края на седмицата над 50 хил. земеделски стопани чакат финансова помощ

До петък, 10 декември т.г., земеделските стопани се чака да получат средства по схемата „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на COVID-19 “, която е с бюджет от 72 млн. лв.. По схемата заявки можеха да подават близо 50 хиляди стопани, които отглеждат животни, овошки и зеленчуци, лозя и пчелни фамилии.

За животновъдите са отделени 37,5 млн. лева Според предварителните планове се планува ставката за животните да е друга съгласно направлението. Така да вземем за пример, за млечните крави под селекционен надзор ще се отпускат по 77 лева.; за млечните крави – 77 лева.; за млечни крави в планински региони – 45 лева.; за месодайни крави и/или юници – 45 лева.; за месодайни крави под селекционен надзор – 77 лева.; за биволи – 77 лева.; за овце-майки и/или кози-майки под селекционен надзор сумата е 19 лева.; за овце майки и/или кози майки в планински региони – 15 лева.; за овце майки и/или кози майки, за животните по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3) – 15 лева.

До 5 млн. лева се дават на пчеларите за застраховане грижите за пчелните фамилии. Размерът на помощта за едно пчелно семейство е 7 лева.

Производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат подкрепени с до 29,5 млн. лева, които ще се разпределят, както следва: за производителите ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини – 550 лева./ха; за градините със сливи и десертно грозде – 280 лева./ха; за винени лозя – 170 лева./ха; за домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан – 800 лева./ха; за пипер полски – 1120 лева./ха; за домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни – 3300 лева./ха; за картофи, лук, чесън – 600 лева./ха; за градините с моркови, зеле, дини и пъпеши – 300 лева./ха.

От ДФЗ прецизират, че при положение на съществуване на остатъчен запас, същият ще бъде преразпределен с идентичен коефициент в съответното направление. При дефицит в границите на избрания запас по браншове се ползва коефициент на редукция, с който се преизчислява размерът на помощта на всеки претендент.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР