До октомври историческата комисия между България и Северна Македония трябва

...
До октомври историческата комисия между България и Северна Македония трябва
Коментари Харесай

Бойко Борисов и Зоран Заев поднесоха венец на гроба на Гоце Делчев

До октомври историческата комисия сред България и Северна Македония би трябвало да почисти противоречивите исторически и просветителни въпроси. Това обявиха министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Двамата министър председатели и външните министри означиха две години от подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с публична междудържавна среща в Скопие и Дойран.

С най-високи държавни почести беше признат министър председателят Бойко Борисов от македонския министър председател Зоран Заев в Скопие. Две години след Договора за добросъседство дватама дадоха период до октомври на историческата комисия да си свърши работата.
Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония: Решихме към този момент четири исторически персони, кои що заеднички ги чествуваме, исто по този начин имам вяра дека ке се найде решение и за историската персона хероят Гоце Делчев. Гоце Делчев е персона, херой, кой ги повързува двата нации.
Именно личността и делото на Гоце Делчев са главният проблем за разрешаване в историческата комисия.

Бойко Борисов, министър-председател на България - 08:33 - Не единствено, че не би трябвало да се отсрочват срещите на комисиите, всекидневно би трябвало да работите, малко време имаме, с цел да приключим с тези конфликтни тематики. Защото, вижте, дайте да погледнем действително - за всички, които спорим герои, те са си дали живота, силата, жертвали са се, с цел да може ей по този начин да стоим дружно. И навръх тая тематика да си спънем вероятността, да си спънем развиването, просто даже не е почтено към тяхната идеология, цел, фантазия, в случай че щете.
Борисов изрази вяра, че няма да се стигне до блокиране поканата за договаряния на РСМ с Европейски Съюз през октомври.

Бойко Борисов, министър-председател на България - 13:52 - Дори не ми се желае да мисля, че може да стигнем до такива въпроси. За всичките старания и жертви, които направихме до този миг. Нашето европредседателство беше фокусирано напълно върху ЗБ и вероятността им, разширението на Европейски Съюз и да се наложи тъкмо аз да подвигна ръка против РСМ - просто това не би трябвало да се допусне.
Двете страни ще ръководят дружно Берлинския развой, ще ускорят и работата по жп връзката Скопие-Софие при Гюешево.

По-късно двамата министър председатели сервираха венци пред гроба на Гоце Делчев в двора на църквата " Свети Спас " в Скопие. И откриха възобновения монумент на полк. Константин Каварналиев край Дойран.

 България и Северна Македония чистят до октомври противоречиви исторически въпроси България и Северна Македония чистят до октомври противоречиви исторически въпроси
До октомври историческата комисия сред България и Северна Македония би трябвало да почисти противоречивите исторически и просветителни въпроси. Това съобщи премие...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР