До няколко седмици т.нар. български закон Магнитски ще бъде предложен

...
До няколко седмици т.нар. български закон Магнитски ще бъде предложен
Коментари Харесай

Българският закон Магнитски влиза в парламента. Карадайъ и Василев в спор

До няколко седмици така наречен български закон " Магнитски " ще бъде препоръчан на вниманието на депутатите.

Това се разбра от думите на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в отговор на депутатско запитване в границите на блиц контрола.

Питането бе на юриста от " ИТН " Иво Атанасов и касаеше обстоятелството, че първото служебно държавно управление на президента Румен Радев, след налагането на глобите от Съединени американски щати по световния закон на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, анонсира, че е почнало работа по български закон, който да урежда следствията от налагането на външни наказания. Бе образувана работна група сред министерствата на правораздаването и на финансите - тогава ръководени от Янаки Стоилов и Асен Василев. Резултат от законотворческата активност обаче по този начин и не бе разгласен.

Атанасов попита още по какъв начин ще се изплаща заплатата на националния (отново) представител Пеевски и може ли работодателят му Народното събрание да бъде глобен по " Магнитски ".

Днес Василев уточни, че " в най-кратки периоди " законопроектът за външните наказания ще бъде препоръчан. Отчете, че по него е имало дейна работа по време на първия длъжностен кабинет, забавена по време на втория, само че в този момент: " чакам до седмици планът да влезе тук и чакам дейни диспути, изключително от някои от политическите сили ".

Визирана бе Движение за права и свободи. Партията брани Пеевски и в Брюксел, акцентирайки, че така наречен български черен лист по " Магнитски ", направен от първия кабинет като предизвестие към банките и бизнеса да не работят със свързани с тримата глобени лица и компании, е противозаконен. Но тъй като фактически няма закон, който да урежда външните наказания у нас, тогава държавното управление " облече " листата на съображение закона за ограниченията против изпирането на пари.

Вчера обаче Върховният административен съд (ВАС) се произнесе по по тъжби на майката на Пеевски Ирена Кръстева и на Елена Динева - дамата до Васил Божков: "... световният закон " Магнитски " би могъл да бъде съображение за бързи и своевременни дейности на националните управляващи, само че при съществуването на народен закон, какъвто в тази ситуация не е налице. Поради тази причина законът " Магнитски " няма директно приложение на територията на Република България ".

Това решение стана мотив за замяна на реплики в пленарната зала през днешния ден сред водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и финансовия вицепремиер. Карадайъ още веднъж акцентира, че българските наказания са противозаконни, и че дори не са и интернационалните, а били единствено американски.

" Разбирам че доста ви боли, че индивидът, който стои до вас, е комплициран в интернационален лист за наказания за корупция и към това българската страна няма никакво отношение. Това, което трябваше да направи и направи в границите на закона, е да защищити българската стопанска система. Решението на Върховен административен съд споделя че би трябвало да има закон за национално приложение ", отвърна Асен Василев.

А Мустафа Карадайъ го упрекна в неистина - че държавното управление е направило българския лист " в границите на закона ".

Самият Пеевски, който през днешния ден е на работа не реагира от трибуната. Но водачът му изиска 15-минутна отмора и ръководителят на Народно събрание Никола Минчев я даде.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР