До Нова година ще има повишение на някои от банковите

...
До Нова година ще има повишение на някои от банковите
Коментари Харесай

Повишават някои от банковите такси още през декември

До Нова година ще има покачване на някои от банковите такси. Увеличението идва поради европейски регламенти, които влизат в действие в средата на декември. Това излиза наяве от изявление на финансистът Левон Хампарцумян в ефира на Българска национална телевизия.

„ Живеем в интервал на доста ниски лихви върху нашите пари. Да имаме банковата си сметка в телефона, онлайн, коства пари, а това основава конкуренция и изисква инвестиция “, изяснява Хампарцумян. По думите му смяната в таксите е в посока понижаване на трансграничните такси и изравняването им с локалните.

Той напомни, че стопанската система пораства към този момент шеста година, само че в никакъв случай не може да се каже дали няма да настъпи провал.

„ Ние не можем да предскажем една рецесия, допуска се, че ще има превръщане на икономическия цикъл. Никога не би трябвало да задлъжняваме до ръба на опциите си. Разумният човек постоянно би трябвало да планува един буфер за приходите си “, поучава финансистът Хампарцумян.

„ Новият правилник планува таксите, начислявани от доставчика на платежни услуги за презгранични преводи, да бъдат равни на таксите, начислявани от този снабдител при национални заплащания. Това значи, че таксата за презграничен превод в страна членка от Европейския съюз, след влизането в действие на тази инструкция, не би трябвало да надвишава 3-5 лева Всъщност, тъй като това е размерът на таксата сега за локален превод, подреден през системата на БИСЕРА “, разяснява в ефира на БНР Десислава Николова от портала „ Моите пари “.

Според финансовия анализатор част от по-високите такси могат да се избегнат от клиентите посредством потреблението на интернет банкиране.

„ Всъщност се усилва размерът на таксата за обслужване на разплащателна сметка - месечната такса за обслужване на разплащателна сметка, както и касовите интервенции в клоновата мрежа на банките. От една страна това са най-масовите интервенции, които се правят в банките. Таксата за поддръжка на сметка не може да избегнем - нейният размер си го заплащаме за това, че употребяваме сметката. Например, за изтегляне, внасяне на суми, могат да бъдат избегнати с интернет банкиране за междубанкови или вътрешнобанкови преводи “, сподели още анализаторът Десислава Николова. И пресметна, че приблизително с 12 лв. годишно ще се увеличи таксата за обслужване на разплащателна сметка. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР