До нова година ще има готовност с остойностяваното на клиничните

...
До нова година ще има готовност с остойностяваното на клиничните
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Създаване на конкуренция ще се повиши качеството на здравните услугите

До нова година ще има подготвеност с остойностяваното на клиничните пътеки и нужните промени в законите. Моделът не взема решение проблемите в лечебните заведения. Той е за метода по който хората би трябвало да получат здравна помощ. Предимството му е, че посредством основаване на конкуренция ще се увеличи качеството на здравните услугите.
Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в предаването „ Лице в лице “ по бТВ.

Всички участници в здравния развой желаят запазването на солидарния модел. Запазват се 8% здравни вноски. Пациентите би трябвало да бъдат изцяло осведомени за типовете действия и техните цени. Новия модел би трябвало да обезпечи надзор на качеството на здравната и стоматологична активност. Моделът също по този начин би трябвало да е резистентен и да има гаранции, че няма опция да се допусне банкрут.

Демонополизацията на НЗОК значи, че тя ще се конкурира с частни фондове. Със законови промени ще подсигуряваме Касата да може да прави обезпечаване, с цел да е конкурентоспособна. Ще има конкуренция сред фондовете. Касата ще има още едно право – непринудено обезпечаване, което е сериозен инструмент, който би насочил пациентите към частните фондове. Ще има конкуренция и сред лечебните заведения, които ще се стремят да сключат контракти с допустимо най-вече фондове. Това би повишило качеството на услугите.

Всеки пациент самичък ще може да избира фонда си и лечебните заведения. Избор ще имат освен тези които се обезпечават от работодателите, а и тези, които се обезпечават от страната. Това са пенсионерите, децата, държавните служители.

Основния пакет ще се утвърждава от министъра и съсловните организации. Той е един и се отнася за всички каси. Основна грижа е отбраната на ползите на пациентите и не може да се допусне търговия, при която да се допусне некачествено лекуване. Заради това ще имам най-малко, под който не може да бъдат предлагани услуги.

Фондовете не могат да сортират пациентите, няма да имат съображение на здравен статус, пол или възраст да избират. Приходите за всеки фонд ще се дефинират от броя на пациентите и осреднена здравна вноска. Друг инструмент, който да притегли към един или различен фонд е опцията за в допълнение здравно обезпечаване. Това е вноска отвън 8% доброволното обезпечаване, което може да подсигурява по-високо качество. Министърът предвижда, че доплащането евентуално ще е в рамките на 12-15 до 20 лв. на месец.

На рецензиите, че това е модел за богатите страни Ананиев отговори, че изборът е изработен и след диалози с сътрудниците му от Европейски Съюз. По думите му няма модел без проблеми и е значимо България да откри своя, който отразява националните ни особености.

Какъв ще бъде главния пакет следва да се обясни след разбор на цените и стойностите на клиничните пътеки. Към края на годината евентуално ще бъде подготвен разбора и мнението какво влиза в този главен пакет.

Предвижда се редките заболявания да се финансират от самите здравни фондове. Социално значимите болести, каквито са онко болесттите ще бъдат обезпечени както е и до в този момент.

Здравно неосигурените лица в този момент се финансират от специфичен фонд към Касата. Той покрива незабавните случаи. Социално слабите, които получават помощи за отопление и други се обезпечават от страната.

За казуса с видинската болница страната ще постави всички грижи с цел да не се закриват отделения и болница, увери Ананиев. По думите му от 50 милиона са дадени 6 милиона за работни заплати по линия на финансиране на действия отвън здравното обезпечаване. Останалите лечебни заведения е употребен запасът на Касата.

Министърът удостовери, че в двора на здравна академия ще бъде новата детската болница. По думите му към този момент е оповестена публичната поръчка и има хора, които се интересуват доста съществено от градежа на такава болница. Срокът е 42 месеца, което е 3 години и половина.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР