До неотдавна отношенията между София и Скопие изглеждаха непоправимо отровени.

...
До неотдавна отношенията между София и Скопие изглеждаха непоправимо отровени.
Коментари Харесай

Борисов разсече македонския възел

До наскоро връзките сред София и Скопие изглеждаха непоправимо отровени. Пишман патриотите на двете страни разиграваха истерични акции на значимите исторически дати или даже без мотив, към лобните места и паметниците на героите се пердашеха агитки. Достатъчно е да си напомним годишните грозни баталии при гроба на Яне Сандански край Роженския манастир сред деятели на ОМО „ Илинден “ и Вътрешна македонска революционна организация. Евроатлантическата им интеграция бе блокирана трайно от Гърция, която не можеше да преглътне името на страната.

Вчера Македония подписа протокола за присъединение в Брюксел и с единия крайник стъпи в НАТО. През юни ще отвори главите на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. За участие пакта македонците чакат към този момент 27 години, а в чакалнята на Брюксел стоят от 14.

Миналия месец парламентите в Скопие и Атина ратифицираха Преспанското съглашение, което отпуши европейския път. Двамата министър председатели - Зоран Заев и Алексис Ципрас, съумяха, като демонстрираха незабравим кураж на фона на улични митинги и гневна опозиция от опозицията.

Всичко това обаче нямаше да е допустимо без стратегически значимата, въпреки и леко останала в сянка, роля на българското държавно управление. Заслугата на Бойко Борисов бе подчертана и от Заев при последното му посещаване у нас.

„ Изразявам голяма признателност към българския народ, държавното управление и Бойко Борисов.

Този триумф нямаше да е вероятен, в случай че държавното управление на България не постави старания и смелост, в европейски дух и по европейски метод, характерен за 21. век, да реализира Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония. Благодарение на този контракт аз като министър председател набрах мощ да отида по-нататък и да реша разногласието за името на нашата земя “, съобщи македонският министър председател.

Изключително значение за качването на Македония на бързата писта изигра и конференцията за Западните Балкани, проведена от българското Европредседателство.

Големият принос на Борисов е, че съумя да убеди огромните играчи Европейски Съюз и Съединени американски щати,

които реализираха предпазлив напън за използването на Преспанското съглашение. Същевременно министър председателят убеди и родните кресльовци да се въздържат от нормалните си провокации по тематиката, с които нееднократно взривяваха връзките ни със Скопие.

Резултатите са повече от безапелационни. След подписването на Договора за другарство стокообменът сред двете страни набъбна с 7%. През предходната година търговията се усили с още 10 на 100 и доближи 605 млн. евро. Оня ден Борисов и Заев взеха решение да сложат завършек на сегашните митнически цени, които варират от 5 до 35%, и да вкарат нулеви ставки. Очакванията са стокообменът да скочи до над милиард евро още първата година.

Сериозен прогрес има и по инфраструктурните планове. 670 млн. евро (от които 128 млн. безвъзмездно) отпуснаха Европейски Съюз и Световната банка за построяването на железопътната линия и автомагистралата от Скопие до българската граница. Съвсем скоро македонците ще могат свободно да пътуват и живеят в България и Европа. По тази метод ще паднат и последните бариери, разделящи повече от век двата най-братски народа. София ще продължи елегантно и ненатрапчиво да играе ролята на наставник и поръчител на евроатлантическата интеграция на Скопие, с което ще бъде сбъднат и националният ни блян, в името на който стотици хиляди проляха кръвта си през предишния век.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР