До Народното събрание започна протест срещу насилието заради зачестилите посегателства

...
До Народното събрание започна протест срещу насилието заради зачестилите посегателства
Коментари Харесай

Протест срещу насилието до Народното събрание

До Народното събрание стартира митинг против насилието поради зачестилите похищения над дами, в това число казусът от Стара Загора.

Именно той стана мотив за спирането на депутатската почивка, а правната комисия реши на първо четене да се вкарат по-строги санкции за деянията на експанзия и принуждение в Наказателния кодекс, както и въвеждането на понятието " съкровен сътрудник " в Закона за отбрана от домашното принуждение.

" Исканията на митинга съответстват до някаква степен с това, което ще бъде обсъждано - прибавянето на " съкровен сътрудник " в състава на ЗЗДН, защото това ще разшири кръга на евентуалните причинители и лица, които са в насилствена връзка с съкровен сътрудник ще могат да потърсят протекция. Такива случаи са доста по-често срещани, това е нещо в актуалните връзки сред хората ", изясни Ширин Ходжева от организацията " Феминитски мобилизации ".

" Изключително вжно е да бъдат признати тези промени, защото смяната с включването на интимна връзка ще разшири обсега на хората, които могат да се възползват от протекция по този закон ", сподели Десислава Димитрова, също от организацията " Феминитски мобилизации ".

Протестиращите упорстват за неотложно привикване на Националния съвет за отбрана от домашното принуждение, както и във допустимо най-кратки периоди да се отворят спешни центрове за потърпевши. Към момента в цяла България центровете са единствено 13, а жертвите не се осмеляват да потърсят поддръжка, показват протестиращите.

Вижте още в директното включване
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР