До началото на световното първенство по волейбол зъ мъже в

...
До началото на световното първенство по волейбол зъ мъже в
Коментари Харесай

Ку-Ку - рецептата за успех Полша

До началото на международното състезание по волейбол зъ мъже в Италия и България (9 - 30 септември) Полша не се считаше за любимец. Мнението на множеството волейболни специалисти и букмейкъри бе, че “Дружина полска” може да се класира на 6/7-мо място на Мондиал 2018.

Даже когато поляците се класираха за шампионата Final 6 в Торино, нищо не се промени. Даже когато Полша се оказа на полуфинал, никой не вярваше, че момчетата на Витал Хейнен ще победят мощния състав на Съединени американски щати.

Поляците обаче удивиха и демонстрираха висока игрова дисциплинираност. Те губеха от американците с 1:2 гейма, само че идващите два гейма играха съвсем идеално - общо 4 неточности против 13 на съперника. Постоянният напън с начален удар, нападателен блок и невероятната дяволско добра офанзива!

Точно такава игра ние видяхме и във финала - полският сервис не разреши на бразилците да вдигнат глави и да покажат своя обичан бърз волейбол. Нападателите на Бразилия трябваше да нападат след доста неприятно посрещане и на чудесно проведена обсада. Самите поляци и на посрещане, и в офанзива в последните два дни демонстрираха чудесно равнище.
 Полша е новият-стар международен първенец! @@@

Диагоналът Бартош Курек в полуфинала против Съединени американски щати заби 29 точки, а във финала против Бразилия се отличи с 24 точки. Срещу бразилците Курек сподели изключителния 69% успеваемост в офанзива, заби 20 точки от 29 офанзива. Това е върхът!


Четири години по-рано Бартош Курек даже не попадна в националния тим на Полша на домашното международно състезание, а в последните години не е показвал феноменална игра на клубно равнище, само че новият треньор на поляците Витал Хейнен повярва в него и 30-годишният нападател, който през сезона даже игра като посрещач за турския Зиратбанк, не го подведе и стана MVP на Мондиал 2018.

Впрочем, тази премия изцяло заслужаваше и посрещачът и капитан на Полша Михал Кубяк, който бе и обединителят на “Дружина полска”.

Стана по този начин, че капитанът пропусна два дуела на Полша от втората група във Варна и пристигнаха двете загуби от Аржентина (2:3) и Франция (1:3). С връщането в състава на Кубяк Полша победи в решителен мач във Варна нестимулирания тим на Сърбия с 3:0 и се класира за шампионата Final 6.
 Полша е новият-стар международен първенец! @@@

“Може да звучи неуместно, само че болеста на Кубяк ни оказа помощ. Тя ни сплоти. Това бе един от знаковите моменти в шампионата. Той сплоти нашия отбор”, съобщи Витал Хейнен пред Sportowe Fakty .

Кубяк не е доста ръстов играч - висок е едвам 191 см, само че компенсира с други благоприятни условия. Той постоянно може да надиграе блока с помощта на ловкост и техника. В тайбрека против Съединени американски щати той заби дейно 6 от 6 офанзиви, а във край с Бразилия изтеза противника със своите технични отигравания по блокадата. В Полша се притесняваха, че след два сезона в шампионата на Япония Кубяк ще смъкна своята спортната форма, само че това не се случи.
Освен това, Михал изигра огромна роля във образуването на положителна атмосфера в съблекалнята.

“Нашата загадка? Единството. Ние не бяхме любимци за този шампионат, само че ние го спечелихме. Нашият отбор има вероятности. Винаги съм приказвал това, само че хората не ми повярваха”, съобщи Михал Кубяк след победния край над Бразилия.

Като допълнение към страхотните нападатели Ку-Ку, измежду основните създатели на полския триумф бяха и блокиращият Пьоър Новаковский, който поради своето външно успокоение получи прякора Айсберг, либерото Павел Заторский и разпределителят Фабиан Джизга, който през новия сезон ще играе за съветския Локомотив (Новосибирск) под управлението на Пламен Константинов.

ОГРОМЕН ПОТЕНЦИАЛ
Главният воин на Полша, несъмнено, е Витал Хейнен. Четири години по-рано 49-годишният експерт специалист изведе до бронзовите медали на Мондиал 2014 отбора на Германия. Сега завоюва купа с Полша. Той признава, че играчите му се доверяват, а самият той е пределно почтен с тях п отрано на работа.
“Понякога ни се постанова да си кажем сурови думи и да обсъждаме комплицирани тематики. Но постоянно търсим решение на проблемите заедно”, споделя Витал Хейнен.
 Полша е новият-стар международен първенец! @@@

Добрата атмосфера в тима на Полша подкрепя и фирмения жанр на Хейнен - необятна ротация на състава. В този тим няма “туристи”, всеки взе участие освен в тренировките, само че и в игровия развой. В лигата на нациите 2018 опитите на Хейнен изглеждаха като безумия - той организира 3 следващи мача от един уикенд с трима разнообразни диагонала - Бартош Курек, Давид Конарски и Дамиан Шулц. Изпълнителете се променяха, само че системата работеше. Даже със сътвав от 20 волейболисти, Хейнен въпреки всичко съумя да изведе Полша до шампионата “Финална шестица” в Лигата на нациите.

Преди международното състезание в Полша подвигнаха звук, че от FIVB желаеха да лимитират поръчките за един мач до 12 играчи. На Хейнен са нужни всичките 14, тъй като той оптимално употребява промените си, и употребява най-хубавите качества на всеки собствен волейболист в съответната игрова обстановка. Безусловно на белгиецът му провървя с “материала” за работа. Сега Полша разполага, освен с опитни играчи (5 от тези волейболисти завоюваха и Мондиал 2014), само че и потомство на надарени младежи. 23-годишните Артур Шалпук и Александер Сливка, 21—годишните Бартош Кволек и Якуб Кохановский напълно скоро заиграха за младежкия народен тим на Полша, с които завоюваха европейски и международен шампионат, а в този момент вършат същото и с мъжкия народен тим.

“За мен нищо не се трансформира. Моята цел - орден от Олимпиадата в Токио 2020. Този триумф на международното състезание единствено демонстрира нашия капацитет. Имаме млади играчи, на които може да се разчита”, съобщи Хейнен в изявление пред Polsat Sport .

Хейнен има още един волейболист, само че който може да разчита от лятото на 2019 година – тогава изтича времето, в което един от най-хубавите волейболисти в света няма право да играе за Полша - Вилфредо Леон. View this post on Instagram
The most beautiful evening for Polish Volleyball!!!!I am proud to be a part of this team! Not yet in the court but my heart was with these guys during the whole tournament. Congratulations to all of the players and the technical staff. You did something amazing and you deserved it! #worldchampions #volleyball

A post shared by Wilfredo León Venero (@wilfredo_leon_official) on Sep 30, 2018 at 2:09pm PDT

“Прекрасна вечер за полския волейбол! Горд съм, че се явявам част от този тим! Моето сърце беше с тези момчета през целия международен шампионат. Поздравявам всички играчи и треньорския щаб. Вие постигнахте нещо изумително и го заслужихте напълно”, написа кубинецът с полски паспорт Вилфредо Леон в своите обществени мрежи след успеха на Полша над Бразилия с 3:0 на финала в Торино.


Хейнен към този момент стартира развой на интеграция на Леон в тима, предложения го лятото на подготвителния лагар. Безусловно, появяването на Леон ще добави още положителна мощност в играта на поляците и на Олимпиадата в Токио 2020 те към този момент ще са измежду основните любимци за купата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР