До началото на следващия отоплителен сезон Столичната община планира да

...
До началото на следващия отоплителен сезон Столичната община планира да
Коментари Харесай

София със своя система за следене на въздуха до есента

До началото на идващия отоплителен сезон Столичната община възнамерява да е построила лична система за следене на замърсяването на въздуха. В момента за публична информация за замърсяването се разчита на петте градски станции на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС). Според жители, неправителствени организации, а и част от общинските съветници в София, те не са сложени на най-подходящите места и са прекомерно малко.

Много хора разчитат повече на системата airsofia.info, която се поддържа от неправителствена организация и данните в нея се събират от сензори, закупени от семействата и синхронизирани. Нейната меродавност обаче се оспорва от управляващите и данните й не се одобряват за формален източник поради подозрения за меродавност на всички уреди, включени в нея.

Изграждането на новата система за надзор на въздуха е част от общинската стратегия за възстановяване на качеството му, призната през май предходната година, в която има главно ограничения за ограничение на фините прахови частици. Предстояло да се направи изследване какви тъкмо уреди са нужни, какъв брой и къде да бъдат поставени, а по-късно и да бъдат купени, изясни зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

На имитация на общинаря от Българска социалистическа партия Иван Таков, че за това няма заложен и лев в бюджета за 2018 година, който следва да се гласоподава в четвъртък, Христова отговори, че той е задоволително еластичен, а в случай че се наложи, ще се обезпечат пари и с актуализация.

Спешни ограничения с ден забавяне

В момента Столичната община дава данни за замърсяването на въздуха в действително време, само че те са от станциите на Изпълнителна агенция по околна среда. Освен това информацията е индикативна, защото е почасова, а правила за почасово замърсяване няма. Има условие за междинна централизация на денонощие. Данните дали тя е превишена се получават към 10 часа на идващия ден. Именно това е един от проблемите при използването на обсъжданите сега ограниченията на общината при замърсяване на въздуха. В последната редакция на текстовете беше записано, че всевъзможни дейности при замърсяване ще се ползват при два дни с регистрирани наднормени равнища или при прогноза за запрашаване в идващите два дни.

Така обсъжданите ограничения като възбрана за паркиране в синя или зелена зона, или по-евтин градски превоз на процедура ще влизат в действие с ден забавяне. В хипотезата на два дни с концентрации на фини прахови частици от над 200 микрограма на куб. метър (при норма от 50 микрограма на куб. метър) в най-малко две градски станции, формалните данни за превишението ще се получават от Изпълнителна агенция по околна среда в общината към 10 часа на третия ден.

Според проектите на локалната власт в такава обстановка би трябвало да се задействат най-сериозните ограничения против замърсяването - възбрана за паркиране в синя и зелена зона и въвеждане на така наречен " зелен билет " за градски превоз, който дава опция да се пътува за 1 лев през целия ден. Те обаче ще се ползват с един ден забавяне, защото в 10 часа време за реакция в същия ден няма, стана ясно от думите на ръководителя на общинската екокомисия Лорита Радева.

Паркиране по булевардите

Иначе общинарите продължиха да прекрояват препоръчаните от администрацията незабавни ограничения против мръсния въздух. Дни преди окончателното им гласоподаване в четвъртък, те взеха решение да се откажат от препоръчаната преди седмица възбрана за придвижване в града на коли с четни или нечетни номера. Контролът на тази мярка така и така беше противоречив, защото концепцията беше тя да се ползва с изключение на за целия град, за елементи от него, а не е ясно по какъв начин тъкмо колите със съответните номера ще бъдат спирани да навлязат в неразрешената зона.

За сметка на това в механизма за деяние влиза опцията за паркиране в десните ленти на съществени входно-изходни пътни артерии в града. Къде ще е позволено това ще взема решение администрацията, а за задачата ще бъде направена скица. Целта била хората да могат да оставят колите си до спирки на градския превоз и да употребяват него за напредване към центъра. Не е ясно дали това паркиране няма да затрудни в допълнение трафика, в това число и придвижването на колите от градския превоз.

Компенсации за градския превоз

Общинарите от екокомисията взеха решение още при въвеждане на " зелен билет " да се пускат повече коли на градския превоз, с цел да се поеме напорът от пасажери. Допълнителните разноски за обезпечаването на повече транспортни средства на по-ниска цена ще се компенсират от общински бюджет. Според ръководителя на общинската транспортна комисия Екатерина Йорданова възможното използване на " зеления билет " е включено в транспортната задача на компаниите, които правят транспортите.

Тя е на обща стойност 258.7 млн. лв., като парите идват от Центъра за градска подвижност, в който постъпват приходите от карти и билети, от бюджета на общината и от държавния бюджет. Най-много от тях - 90.5 млн. лв., са планувани за " Столичен автотранспорт ", 68.6 млн. лв. са за " Столичен електротранспорт " и 64.3 млн. лв. за " Метрополитен ". Частните оператори, които обслужват градски линии - " Карат С ", " МТК Груп " и " Еридантранс ", ще вземат общо 35.4 млн. лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР