До началото на следващата 2019 година е реалистично да има

...
До началото на следващата 2019 година е реалистично да има
Коментари Харесай

Петкова: До началото на 2019 г. е реалистично да има избран инвеститор за Белене

До началото на идната 2019 година е реалистично да има определен вложител за градежа на АЕЦ " Белене ". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с китайки нуклеарни специалисти.

Петкова срещна с главните характерности на българския бранш представителите на Китайската национална енергийна администрация (NEA), Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC), Китайската нуклеарна енергийна корпорация (CGN) и Държавната корпорация за нуклеарни енергийни технологии (SNPTC), които са на работна среща у нас.

Посещението на китайците в България е една от първите начинания в осъществяване на подписания през юли през тази година сред Министерството на енергетиката и Китайската национална енергийна администрация Меморандум за съгласие по отношение на мирното потребление на нуклеарната сила.

 Китайски нуклеарни и енергийни специалисти посетиха площадката на АЕЦ
Китайски нуклеарни и енергийни специалисти посетиха площадката на АЕЦ " Белене "

Цялата инфраструктура на централата е подготвена, остават реакторното поделение и турбинна зала

По думите на изпълнителния шеф на АЕЦ " Козлодуй " Иван Андреев България има над 40 годишен опит в употребата на нуклеарни мощности и положителни обичаи и стратегии за подготовка на фрагменти за този бранш. Той напомни, че АЕЦ " Козлодуй " е първата атомна централа в Югоизточна Европа, открита през 1974 година Андреев срещна гостите от Китай с сполучливото осъществяване на стратегиите за продължение на експлоатационния период на 5 и 6 блок на нуклеарната ни централа.

Политиката за ръководство на радиоактивни боклуци и отработено нуклеарно гориво в България бе показана от Сергей Цочев, член на УС на ДПРАО.

За китайското държавно управление софтуерното развиване на нуклеарната енергетика е главен приоритет , сподели заместник-генералният шеф на Департамента за нуклеарна сила на Китайската национална енергийна администрация Ши Лишан. Той разясни, че сега в страната се построяват 17 нови реактора, пишат от пресслужбата на енергийното министерство.

 Борисов към
Борисов към " Росатом ": Търсим по какъв начин да изградим АЕЦ " Белене "

Запазването потенциала на нуклеарната енергетика ще подсигурява сигурността на българската енергийна система
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР