До началото на септември тази година по Националната програма за

...
До началото на септември тази година по Националната програма за
Коментари Харесай

МРРБ: 1902 блока са санирани, остават още 120


До началото на септември тази година по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания са актуализирани 1902 жилищни блока в страната. Остава да се обновят още 120 здания на територията на 15 общини. От старта на Програмата настояванията за подписване на контракти за целево финансиране към „ Българска банка за развиване “ АД са 5358, а подписаните контракти за целево финансиране са 2022.

За това осведоми министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова в писмен отговор на въпрос от депутат за Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания.

Интересът към Програмата е огромен, демонстрират данните. Доказателство за това са подадените заявки за финансова помощ - 5723, като утвърдените са 5112, излиза наяве от отговора на министъра.

В него Аврамова акцентира, че Министерството на районното развиване и благоустройството работи по довеждане докрай на първия стадий от Програмата и създаване на втори стадий.

На идващия стадий от Програмата се обмисля притежателите на жилища да имат по-голям надзор върху дейностите по възобновяване на постройките, както и явен ангажимент и отговорност при организацията на процеса, добавя министърът и прецизира, че при по-нататъшна реализация на Програмата ще се цели още преход към ресурсно ефикасна, кръгова и нисковъглеродна стопанска система за разширение използването на финансови принадлежности, които ще активизират финансиране от частния бранш за вложения, както и да има опция за допълнение и взаимоотношение сред разнообразни източници на финансиране.

Министерство на регионалното развитие взаимно с Агенцията за стабилно енергийно развиване създаде Дългосрочна тактика за саниране на сградния фонд в България в сходство с европейските условия. В рамките на Стратегията е направена и пътна карта за поетапно възобновяване на постройките до 2050 година, като са регистрирани характерните особености в страната и са оценени слабостите и пречките пред обновителните процеси от предходни и настоящи стратегии и начинания. В Стратегията са дефинирани политики и ограничения за тяхното превъзмогване, с цел да могат да бъдат ускорени обновителните процеси, се показва още в отговора на министър Аврамова.

В тактиката се предлага основаването на разнообразни стратегии и механизми, с диференциран интензитет на помощта, привързан с равнището на възобновяване и предстоящите енергийни спестявания. Така се цели решаването на друга проблематика и потребност, показва още министърът. Тя изяснява, че с създаването на разнообразни стратегии, да вземем за пример обособени за еднофамилни и за многофамилни здания или свързани с градивната резистентност на постройката, преди въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост, ще се реализиран по-добри резултати и резултати.

В отговора на депутатския въпрос Петя Аврамова акцентира, че се работи за приемане и разпространение на пътна карта за последователно понижаване на грантовия съставен елемент в сегмента на многофамилните жилищни здания в сходство с провежданите обществени политики, като се планува обществено слабите притежатели да получават 100% безплатна финансова помощ за тяхното самоучастие при саниране то на постройката.

Остава отворена полемиката за самоучастието на притежателите при реализирането на програмата, акцентира министърът и добавя, че предстоят диалози за намиране на уравновесено решение по повод финансирането и сполучливото привършване на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания.

По поръчка на Министерство на регионалното развитие през месец януари тази година беше направен разбор на жилищния сграден фонд, според който единствено 7% от жилищната повърхност в страната е в сходство с настоящите нормативни условия за енергийна успеваемост, осведоми и акцентира, че към сегашния миг в преобладаващата си част жилищният фонд е енергийно неефикасен и за него следва да се разработят ограничения и политики за възобновяване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР