До началото на май се планира пускането на водопровод, който

...
До началото на май се планира пускането на водопровод, който
Коментари Харесай

Как Русия пробива водната блокада на Донбас

До началото на май се възнамерява стартирането на тръбопровод, който ще свърже река Дон с Донбаската агломерация. Така, съгласно специалисти, Русия ще успее да пробие водната обсада на района, проведена от Украйна. Каква е същността на този план, за какво сложността на построяването му е сравнима с най-големите строителни планове от руската ера и по какъв начин осъществяването му ще промени живота на хората от Донецк?

Първият стадий от нов тръбопровод от река Дон за зареждане на жителите на ДНР ще бъде пуснат до 1 май, сподели в четвъртък изпълняващият длъжността началник на района Денис Пушилин. Подобно изказване направи и вицепремиерът Марат Хуснулин. По думите му сега се правят пусково-наладъчни работи на водопровода. „ На 30 април планираме да подадем вода на Донецк “, добави той.

По-рано при започване на април Хуснулин също заяви, че това оборудване е издигнато за рекордно малко време - малко повече от пет месеца. Пушилин на собствен ред също означи: въпросът за водоснабдяването на жителите на републиката е един от най-важните. Според него решението за създаване на тръбопровод от Дон в действителност избавя републиката, защото аварийният тръбопровод е на практика „ изпит “.

Припомняме, че районът беше подложен на водна обсада преди година, когато украинските управляващи взеха решение да спрат работата на помпената станция край град Майорска. Ключов източник на вода, каналът Северски Донец-Донбас, престана да действа, а оборудването в други региони не може да бъде ремонтирано заради дейните военни дейности.

Що се отнася до новия тръбопровод с дължина 194 км, потенциалът му ще бъде 288 хиляди кубически метра. м дневно. Водопроводът включва осем помпени станции, в това число една плаваща, електрическа подстанция с мощ 110 киловата и резервоари за вода за 10 хиляди кубически метра, 14 хидравлични резервоара, 49 помпи, две разклонения от стоманени тръби с диаметър 1,2 метра и дължина 200 км всяка.

Обектът е планиран, като се вземе поради вероятното водоснабдяване в размер на 480 хиляди кубически метра освен на Донецк и неговата агломерация, само че и на околните градове на Ростовска област. В същото време всички автоматизирани системи на плана са дублирани по подобен метод, че при положение на повреда водоснабдяването да не стопира.

Що се отнася до скоростта на създаване на тръбопровода, тя в действителност е рекордна. „ Дори в дните на общосъюзните строителни планове в Съюз на съветските социалистически републики основаването на такива огромни уреди - Беломорския канал, Волжската Водноелектрическа централа - лиши до пет години. Строителството ни стартира през декември 2022 година “, се споделя в известие на военностроителния комплекс на Министерството на защитата.

Не единствено Военностроителната компания, само че в действителност цяла Русия работи по плана „ Голяма Вода “ непрекъснато и седем дни в седмицата. Тръбите са създадени от заводите за валцуване на тръби в Загорск, Челябинск, Волжски и Харцизки. „ Россет “ обезпечи на строителната площадка електричество. Общо 5300 души, повече от 35 заводи, 130 организации, 285 снабдители и девет района на Руската федерация участваха в плана.

Освен това преди началото на строителството инженерните войски, взаимно с Министерството на изключителните обстановки на ДНР, разчистиха 45-километров сектор за ров. След това, паралелно с военните строители, на обектите работят и археолози. В некропола Танаис и гробната могила Йедуш те откриха сребърни брошки, съдове и други артефакти, които бяха изпратени в музеи. Съответно Русия е покрай пробив на водната обсада на Донбас, проведена от украинските управляващи.

„ Вода в ДНР мощно липсва. В Донецк водата се доставя един път на три дни. Вече имаме екипи, които ремонтират водопроводи и отоплителни системи. За това персонално благодаря на кмета на Москва Сергей Собянин, който подреди да ни изпрати експерти и съоръжение “, разяснява Владислав Бердичевски, народен представител от Народното събрание на ДНР.

Той напомни, че „ през последните девет години сме правили единствено точкови поправки на водоснабдителната система, нямаше съществени поправки, в Украйна въобще не се обръщаше внимание на тези системи “. „ В някои сектори тръбите са толкоз овехтели, че просто не устоят на обикновено налягане. Затова в този момент всички системи се вкарват в работен режим “, добави депутатът.

„ В същото време обстановката с водата е по-добра в Старобешевски, Телмановски, Новоазовски региони и Мариупол. На първо място, несъмнено, Донецк и Макеевка, където чакат стартирането на канала. Нов живот ще пристигна при хората след 1 май “, предвижда Бердичевски.

„ Повече от година жителите на Донецк, Макеевка, Ясиноватая, Горловка постоянно получават едно и също известие, което демонстрира настоящия график на водоснабдяването. В Донецк и Макеевка това се случва по райони: вода се дава на всеки три дни за няколко часа. В Ясиноватая и Горловка – един път на всеки два дни, от седем до девет часа “, разяснява жителката на Донецк Валентина Чайка.

„ В продължение на осем години приспособяваме живота си, с цел да се вместим в полицейския час. И когато Украйна ни разгласи водна обсада и водата стана главният недостиг, ние трябваше да изградим нашите графици въз основа на графика за водоснабдяване. В народа се назовава " Ден на водата ". Когато пристигна този ден, тогава, без значение от бомбардировките или празниците, тичаш у дома, с цел да измиеш бързо всички чинии, да измиеш нещата, да вземеш вода и да се изкъпеш с цялото семейство “, добави събеседникът.

„ По тази причина жителите на Донецк започнаха да употребяват разнообразни джаджи, които оказват помощ за опростяване на обстановката. Сред тях са разнообразни мивки, лейки, портативни душове на акумулатори и други. Цялото свободно пространство в жилищата е цялостно с бутилки и други съдове с вода ”, продължава Чайка.

„ Освен това в града работят към шест пречиствателни и филтърни станции, разгърнати от Министерството на изключителните обстановки. Всеки може да пристигна там и да набере техническа вода за битови потребности. Всеки ден повече от 100 цистерни на Министерството на изключителните обстановки доставят питейна и техническа вода в дворовете. Областните и локалните администрации са осведомени за графика за доставка на жителите. Но през дългите месеци жителите научиха наизуст по кое време и в какъв брой часа ще носят вода “, сподели Чайка.

„ Няма ограничавания за количеството вода в едната ръка. Но когато една девететажна къща с пет входа излезе, няма да получите доста - най-много 5-6 петлитрови дамаджани. Освен това, несъмнено, можете да си купите вода в магазините. Властите наблюдават скъпата. Сега коства към три рубли за литър “, добави жителят на Донецк.

„ В Донецк в началото имаше региони, където вода не се доставяше по механически аргументи, изключително на горните етажи. Нямаше задоволително налягане в системата и размерът на водата. От март този проблем стана настоящ за по-голямата част от популацията на града. Властите започнаха да осведомят хората, че водата към този момент се подава единствено до първия етаж по график. И в този момент постоянно хората от горните етажи слизат в мазетата, с цел да теглят вода там и да я носят до жилищата, тъй като тя няма да стигне до деветия етаж “, сподели събеседникът. Вече в действителност сме „ изпили ” съвсем всички налични запаси, по тази причина известието, че до 30 април би трябвало да бъде пуснат нов тръбопровод, за нас е знамение. Разбира се, не чакаме бурни струи от чешмата, само че животът несъмнено ще стане по-лесен “, счита Чайка.

„ Властите към този момент оповестиха увеличение на размера на водоснабдяването, увеличение на интервалите за време за подаване и увеличение на броя на „ водните дни “. Така на жителите на Донецк няма да им се постанова да носят вода под обстрел и да рискуват живота си. Самотните остарели хора също ще спрат да страдат, ще свършат тъгите на медицинските сестри в лечебните заведения, които са принудени да носят вода “, предвижда събеседницата.

„ Разбира се, новият тръбопровод надали ще покрие всички потребности от вода на Донбас. Това постанова освобождението на Славянск и част от Харковска област. Но фактът, че ще улесни живота на Донецката агломерация, е 100%. Затова следим с удивление и почитание денонощната работа на военните строители ”, приключи Чайка.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР