До началото на март трябва да бъдат премахнати опасните, болни

...
До началото на март трябва да бъдат премахнати опасните, болни
Коментари Харесай

Секат дървета в Борисовата градина до март, над 5000 са маркирани

До началото на март би трябвало да бъдат отстранени рисковите, заболели и сухи дървета в лесопарк Борисова градина.
 Между 2500 и 3000 заболели и рискови дървета ще бъдат отсечени в Борисовата градина  Премахването на сухи и гнили дървета в Борисовата стартира в края на октомври (видео)
Специалисти към катедра " Лесовъдство " направиха маркировка на над 5000 дървета - за унищожаване или за кастрене на клони, в повърхност от 532 дка в парка между бул. „ Драган Цанков “, бул. „ П. Яворов “, бул. „ Цариградско шосе “ и ул. „ Незабравка “. Комисията по екология към СОС одобри доклада за свършената работа на специалистите, показана от шефа на " Зелена система " Димитър Данчев, с цел да започва определянето на 25 метрова зона от алеите във вътрешността в гората, в която ще се отстраняват дървета. Тогава ще стане явен и точният брой на дърветата, които ще бъдат отстранени. Останалите маркировки ще служат за предизвестие на разхождащите се измежду тях столичани за опция от рухване на изсъхнало дърво или клон. 

Има 15-метрови дървета, паднали по алеите, би трябвало да бъде обезпечена сигурността на хората, акцентира Альоша Даков от Българска социалистическа партия, което е лесовъд по обучение и бе в комисията, проверила работата на специалистите. Намесата е извънредно консервативна, акцентира той. 

48 часа преди да стартира премахването на дърветата в зоната би трябвало да бъдат сложени ограничаващи ленти и предупредителни табели, подсети Лорита Радева, началник на комисията по екология. 

Премахването на дървета и клони ще се прави само от специалисти на Оперативна програма „ Управление на гори и земи “, сподели Данчев в отговор на въпрос на жители, пристигнали на съвещанието на комисията по екология. Обозначение ще има и върху транспортното средство, с което ще се извеждат дърветата от лесопарка. Всички изнесени дървета ще се карат в инсталацията за биологично отнасяне „ Хан Богров “. Всяко транспортно средство, което се употребява за извеждане на дървета от лесопарка, може да бъде проследено в действително време посредством онлайн системата на Изпълнителната организация по горите, посочи шефът на Зелена система. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР