До началото на декември Конституционният (КС) съд ще се произнесе

...
До началото на декември Конституционният (КС) съд ще се произнесе
Коментари Харесай

КС ще се произнесе за комисията за конституцията до началото на декември |

До началото на декември Конституционният (КС) съд ще се произнесе по настояването на президента Румен Радев да бъде оповестено за противоконституционно решението за основаване на краткотрайната парламентарна комисия за плана за нов главен закон.

Това разгласи ръководителят на Конституционен съд Борис Велчев във Велико Търново с уточнението, че към този момент е отправено настояването за мнение до Народно събрание.

Преди дни Конституционен съд позволи разглеждането на въпроса. Съдът е изпратил писма за мнения и до неправителствени организации и експерти по конституционна доктрина.

" Те имат един месец да дадат своите мнения. Ние изпратихме писмата при започване на тази седмица. Давате си сметка, че е прекомерно рано да стартират да идват, само че се надявам, че в границите на месечния период ще дойдат тези мнения. Ние ще си създадем и своите разбори. И вследствие на това се надявам да не се бавим повече от началото на декември ", сподели Борис Велчев.

Президентът Радев счита, че решението за основаването на парламентарната комисия е противоконституционно, тъй като съгласно настоящата Конституция нова може да се одобри само от Велико национално заседание.

Председателят на Конституционния съд отхвърли да разяснява какви биха били следствията от двата вероятни разновидността за решение, тъй като делото е висящо.

Борис Велчев не разяснява и настояването на Съюза на съдиите, признато за сведение от Висшия правосъден съвет, за предварително преустановяване на пълномощията на основния прокурор:

„ Като арбитър не мога да си разреша да имам никакво обществено отношение по сходни тематики. Надавам се да ме разберете “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР