До момента знаехме, че лъвът е сглобен от 28 елемента,

...
До момента знаехме, че лъвът е сглобен от 28 елемента,
Коментари Харесай

Ремонтът на лъва на Шипка разкри нещо, което никой не е подозирал

До момента знаехме, че лъвът е съединен от 28 детайла, оказа са, че са 53

Ремонтът на брозновата фигура на лъва на Шипка ненадейно разкри, че тежестта му е повече от на половина по-леко от хипотетичното до момента. Бронзовата фигура бе отворена за първи път от 40 години насам. Оказва се, че лъвът е градивно здрав и ремонтът ще завърши по рано от плануваното, съобщи БГНЕС.



По време на ремонта изникнала непозната до момента детайлност - на вътрешната страна на всяка от частите част, от които е сблобена фигурата, е изписано какъв брой тежи детайлът. Така е изчислена тежестта на лъва. Досега се обявяваше, в това число и от музея, че той тежи към 28 тона. Оказа се, че в действителност тежи към 12 тона. Ако прибавим и носещата структура, оптималната тежест става към 15 тона. Другият любопитен факт е, че досега знаехме, че лъвът е съединен от 28 детайла. Оказа са, че те са 53″, споделя доктор Чавдар Ангелов – шеф на парк–музей " Шипка–Бузлуджа ".

Лъвът е градивно здрав, носещата структурата, върху която той е съединен, е в положително положение, отливките, от които е изработен – също. Корозията не е нанесла някакви основни провали, които да изискват по-сериозни интервенции. В резултат на това дейностите се движат малко по-бързо от в началото плануваните периоди.

Лъвската фигура е почистена напълно от вътрешната страна, носещата структура е обработена със съответните препарати, които да предотвратяват в вероятност корозията, сега се обработват вътрешните стени на отливките със съответните химикали, които да предпазят от развиването на наслойка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР