До момента, според допитванията за изборите в Германия, по-голям брой

...
До момента, според допитванията за изборите в Германия, по-голям брой
Коментари Харесай

До момента по-голям брой гласове получават опозиционните партии в Германия



До момента, съгласно допитванията за изборите в Германия, по-голям брой гласове получават опозиционните партии. Това заяви специфичният делегат на БНР в Германия Весела Владкова в коментар за предаването „ Събота 150 “.

Разделителната линия е сред ръководещи и съпротива, само че не в Мюнхен, а в Берлин, удостоверяват настоящите данни.

Християнсоциалният съюз, посестримата партия на канцлера Меркел, към този момент събира доверието на единствено 34% от гласоподавателите, а съуправляващите в Берлин социалдемократи – едвам 12%. Втора мощ в Бавария на следващия ден, евентуално ще станат зелените с нечуван триумф до момента – 19%, предвещават социолозите. Една типично баварска партия „ Свободни гласоподаватели “, евентуалният предстоящ съдружен сътрудник на Християнсоциалния съюз, е с поддръжка 10%. Толкова има и „ Алтернатива за Германия “.

Според допитванията, 48% от баварците към момента не са решили дали да гласоподават и за кого.

„ Размествания са вероятни, изненади – надали “, счита журналистът и добави: „ Изборите в Бавария са значими освен за самата провинция, само че и за ръководството на канцлера Меркел “.

Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер: " Аз залагам на стабилността. Не моят персонален рейтинг е значим, а по какъв начин да запазим стабилността в Бавария - провинцията, която е образец за народна власт, образец за стопански напредък. И такава би трябвало да остане! "

В останалата част на Германия това самочувствие постоянно се приема като надменност, което се дължи на особения статут на провинцията с публично име „ Свободна страна Бавария “. А баварският Християнсоциален съюз може и да е районна партия, само че тя е партия, която поради статута си на независим политически индивид постоянно е представлявала баварските ползи на федерално равнище без медиатор. На този декор поддръжка от 34% на изборите на следващия ден се дефинира като злополука, която евентуално ще има и своите съответни измерения. В изявление за предаването „ Събота 150 “ проф. Урсула Мюнх посочи: „ Пределно ясно е, че предстоящото неприятно показване на Християнсоциалния съюз на изборите в неделя ще се отрази и на националната политика на Германия. Отношенията сред двете посестрими партии - християндемократите на канцлера Ангела Меркел и баварския ХСС съществено ще се трансформират. Не е изключено да има и лична смяна в кабинета на Меркел, която също е под натиска на обществото. “

Разделянето на баварския ХСС на вътрешния министър Хорст Зеехофер и ХДС на канцлера Меркел стават от ден дневно все по-осезаеми: „ Разделението стартира да се усеща осезаемо след бежанската рецесия. Когато през септември 2015 година Ангела Меркел зададе демократичния звук на миграционната политика, Бавария незабавно и без съмнение изрично отхвърли да се придържа към този курс. Председател на партията и министър председател на Бавария тогава беше Хорст Зеехофер, днешният вътрешен министър в кабинета на Меркел. От тогава той се пробва да се наложи против канцлера. Неуспешно./…/ Нещо повече - по този начин Зеехофер и партията изпаднаха в рецесия на доверието, която отвори път на крайнодясната „ Алтернатива за Германия ”. ХСС се опита да проговори на езика на омразата, който употребяват популистите против мигрантите. Това обаче не му се отдаде и стана даже по-лошо, тъй като по този начин Християнсоциалният съюз загуби тези свои гласоподаватели, които харесват християнското и общественото в името на партията.

Според нея бежанската вълна ще бъде тематика на изборите: „ Да, само че в различен аспект - бежанците, които към този момент са тук, би трябвало да си намерят жилище на фона на неналичието на жилищни площи в огромните градове. Те ще би трябвало да си намерят и работа, а това провокира страхове у някои прослойки. За мен Зеехофер направи стратегическа неточност, като продължи да изтиква миграционната тема на напред във времето, а с това и един от главните козове в ръцете на крайната десница в лицето на „ Алтернатива за Германия ”. Единственото разумно пояснение за това държание е, че Зеехофер желае да чуе от Ангела Меркел самопризнание за грешката си от 2015 година, когато отвори границите. Иска да чуе от канцлера, че това е повода, консервативният блок от ХДС и ХСС да означи най-слабия си резултат на федералните избори предходната година “.

Според нея Зеехофер ще бъде под мощен напън, с цел да се отдръпна: „ Предполагам, че Зеехофер ще е под мощен напън да се отдръпна, само че дано не забравяме една съществена негова характерност - той подчинява всяко свое политическо деяние единствено и само на личното си его! Само седмица преди вота, т.е. когато към този момент е ясно, че ХСС ще загуби безспорното си болшинство, Зеехофер счете за належащо да съобщи, че не той носи виновност за спада в доверието към партията му. “

Мюнх изясни, че ХСС избира за собствен сътрудник „ Свободните гласоподаватели ” - баварска популистка партия, чиито гласоподаватели са представители най-вече на междинната класа. Друга алтернатива е коалиция със Зелените: „ Друга алтернатива е коалиция със Зелените, само че това би било доста мъчно поради разликите по серия основни въпроси. Сред тях и миграционната политика. Зелените отстояват позицията, че мигрантите би трябвало бързо да се интегрират, в това число и тези, които към момента не са получили бежански статут. За ХСС това е немислимо. Ако ХСС отстъпи по този въпрос, това ще бъде вятър в платната на „ Алтернатива за Германия ”. “

Според нея е допустимо да възникне проблем, в случай че в Народното събрание влязат и свободните либерали: „ Тогава ще е нужна тройна коалиция, а това напълно няма да е елементарно. Има и една прочувствена тягост - броят на министерствата в Бавария е закрепен, т.е. баницата е с избран размер и ще би трябвало да се разделя сред повече хора. ХСС ще би трябвало да се раздели с доста ведомства, а това никому не се нрави “.

По отношение на бъдещето на Бъдещето на „ Алтернатива за Германия ” мюнх сподели: „ „ Алтернатива за Германия ” значително зависи от това, по какъв начин ще се нарежда партията на канцлера Ангела Меркел, по какъв начин ще наподобяват християндемократите след ерата Меркел, когато и да настъпи тя - може да е след месец, може да е след години. Важно е също по този начин, по какъв начин ще се развие „ Алтернатива за Германия ” - ще успее ли да се впише в фамилията на десните партии, на консерваторите в дясно от ХДС/ХСС, или ще се подаде на вътрешнопартийните ксенофобски сили? В редиците на „ Алтернатива за Германия ” има и умни политици, които считат, че партията би трябвало да се харесва и на междинната класа и да черпи гласове от там. Така че не изключвам в близко бъдеще да следва ново разединение в крайната десница “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР