До момента са продадени 4 350 665 е-винетки на стойност

...
До момента са продадени 4 350 665 е-винетки на стойност
Коментари Харесай

АПИ: Приходите от пътни такси постъпват в държавата

До момента са продадени 4 350 665 е-винетки на стойност над 250 млн. лева

Във връзка с постъпили запитвания от медии поради обява във в. " Труд " предоставяме следната информация:
Твърдението на в. " Труд ": „ 1,3 милиарда лв. от тол таксите изтичат безотговорно към Капш " не дава отговор на истината. Сумата 1,3 милиарда лв. е размерът на предстоящите доходи от пътни такси след въвеждането на тол за тежкотоварните коли на база оповестената през април консервативна цена, която ще бъде редуцирана. Напомняме, че до този миг приходите са единствено от електронни винетки - до 1 юли в това число са продадени 4 350 665 е-винетки на стойност 251 921 280 лева Приходите от пътни такси постъпват в страната, а Националните снабдители на услуги работят според Общите условия.
До въвеждането в комерсиална употреба на тол системата тежкотоварните коли ще продължат да заплащат е-винетки.

Съгласно Закона за пътищата, Агенция " Пътна инфраструктура " посредством Националното ТОЛ ръководство (НТУ) оперира Електронната система за събиране на пътни такси на база изминато време (електронни винетки) и на база изминато разстояние (тол). От 01.01.2019г. комерсиалното опериране на системата в частта " електронна винетка " е поето изцяло независимо от Научно-техническо управление - обслужване на клиенти, ръководство на заплащанията и правоприлагане. До 16.08.2019 година техническото опериране в частта " тол " се прави според изискванията на гаранционното обслужване на система във формата на взаимно опериране сред екипите на Научно-техническо управление и изпълнителя, а от 16 август Научно-техническо управление ще поеме изцяло техническото опериране на цялата система.
Не дават отговор на истината и изказванията, че като регистриран Национален снабдител на услуги на " Телетол " АД им е отказано да се свържат със системата. На 09.05.2019 година - пет дни преди да бъде подписан на 14.05.2019 година договорът сред АПИ и " Телетол " АД, по електронната поща на сдружението е изпратено изложение на интерфейса за интеграция за продажба на електронни винетки. На 20.05.2019 година от " Телетол " АД са постъпили въпроси по отношение на процедурата за интеграция, като на 21.05.2019 година са предоставени отговори на поставените въпроси в обсег и наличие в сходство с условията на т. 17, раздел III от Общите условия за снабдители на услуги. Предоставена е спомагателна информация за лица за контакт и обновена информация за интерфейса.

След приключване на 10-дневния период (от подписването на договора) за доказване на оперативна съгласуемост според т. 16, раздел III от Общите условия (до 25.05. 2019) не е постъпила и информация за подготвеност или отсрочване на тестванията за доказване на оперативна съгласуемост. На 04.06.2019 година, 10 дни след приключване на предходния период по отношение на подписването на контракта на 14.05.2019 година, от " Телетол " АД е постъпило писмо-покана за тест за оперативна съгласуемост. В него е разказано решение в прорез с приложение 5 от Общите условия. В допълнение за доказване на оперативна съгласуемост е посочен пункт за продажба, който не е в листата на заявените пунктове и досега не е въведен в употреба.

Напомняме, че заявката за вписване като Национален снабдител на услуги от „ Телетол " АД е подадено на 08.03.2019 година С Решение на Управителния съвет на АПИ от 18.03.2019 година „ Телетол " АД е вписан в регистъра като Национален снабдител на услуги (НДУ). След като сдружението дава отговор на условията по Общите условия за снабдители на услуги, на 13.05.2019 година УС на АПИ взима дефинитивно решение за подписване на Договори за даване на услуга за електронно събиране на такси и Договор за даване на спомагателни услуги по опериране на пунктове за продажба от снабдител на услуги за електронно събиране на пътни такси с „ Телетол ". Договорите са подписани на 14.05.2019 година и с цел да влязат в действие, според Общите условия, следва в 10-дневен период да се реализира оперативна съгласуемост.

В момента в процедура за вписване като Национален снабдител на услуги са още две компании - от 19.06.2019 година има решение на УС на АПИ за подписване на контракт с " Конкорд Смарт Инфраструктура " АД, която желае да продава електронни винетки и тол артикули. На 04.06.2019 година четвъртият претендент - Иком " ООД, е декларирал предпочитание да партнира на Пътната организация единствено в събирането на тол такси, не и в продажбата на електронни винетки.

Агенция " Пътна инфраструктура " е разполагаем на всички медии за подпомагане и инспекция на информацията им. Държим да отбележим, че вестник Труд " не е потърсил информация от АПИ по засегнатите въпроси. Уточняваме, че ръководителят на АПИ Георги Терзийски не е излизал нито един път в болничен, откогато е назначен на поста, и никой от в. " Труд " не го е търсил нито на персоналния му телефон, нито в кабинета му, нито е потърсил информация в пресцентъра на Пътната организация. Не дава отговор на истината и написаното във в. " Труд ", че господин Терзийски е подавал оставка и тя не е била призната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР