До момента са подадени 37 хиляди заявления за гласуване в

...
До момента са подадени 37 хиляди заявления за гласуване в
Коментари Харесай

МВнР: Рекорден брой секции в чужбина за вота на 11 юли

До момента са подадени 37 хиляди заявки за гласоподаване в чужбина. Това оповестиха на брифинг Иван Кондов и Калин Анастасов от работната група " Избори ", основана в Министерство на външните работи.

Заявленията са много по-малко към този момент от подадените за предишните избори и не подхождат напълно на множеството секции, които ще бъдат отворени, разяснява Кондов. " На предишните избори имаше над 80 хиляди заявки на финала, само че може би в този момент няма да достигнем до подобен брой ", сподели той.

От управлението на работната група " Избори " молиха към българите в чужбина да подават заявления, тъй като това ще облекчи процеса на гласоподаване. " Хората, които отиват, без да са подали декларация, би трябвало да бъдат вписани от членовете на секционната изборна комисия, а това лишава време ", обясниха те.

В чужбина се чака да бъдат разкрити сред 800 и 850 секции - съвсем двойно спрямо изборите през април, когато бяха 464. От работната група " Избори " прецизираха, че няма проблеми в процеса на приемане на позволения за осъществяване на изборите, защото ограниченията в доста от страните, където имаше строги ограничавания, към този момент са по-облекчени.

Калин Анастасов осведоми, че автоматизирано към този момент има отворени 568 секции при 95 автоматизирано отворени на изборите през април. Към днешна дата изпълнилите изискването секции, минали над 40 подадени заявки, дружно с автоматизирано отворените към този момент са близо 740 секции, като прогнозите са сред 800 и 850 секции да бъдат разкрити от ЦИК.

Анастасов уточни като образци Обединеното кралство, където към този момент се чака сънародниците ни да гласоподават в съвсем 130 секции, до момента в който през април секциите там бяха 35. Най-големият брой секции, които сме имали, през 2017 година е 58. Само в Лондон прогнозите са за към 50 секции.

В Германия при 69 секции през април в този момент се чака да се гласоподава в над 105 секции, в Гърция от 20 секции през април, над евентуално ще се гласоподава в 29 или повече.

От Министерство на външните работи приканиха българските жители, които са решили да почиват в Гърция, да наблюдават страницата на министерствоето и задграничните представителства и интензивно да се записват там, където има секции.

В Испания от 53 през април секциите към този момент са 65 секции, в Съединени американски щати от 35 през април към този момент се обрисуват 53, а в Турция сега има подадени заявки за към 105-110 секции.

От работната група прецизираха, че с автоматизирано отворените секции и тези, които са декларирани, се чака да не се надвишава междинен брой на гласувалите от сред 350 и 400 души. " Това ще улесни изборния развой и ще предотврати чакането ", изясни Калин Анастасов.

Експериментално машинно гласоподаване не може да бъде направено в чужбина, само че през 2017 година секции с над 550 дали своят вот са били 65 в чужбина, а през април тази година - 117. От Министерство на външните работи считат, че оптималният брой гласоподаватели, които могат да гласоподават с една машина, без това да основава напрежение или предпоставки за неспособност да се упражни право на глас, е сред 400-450 индивида. Така че чакаме ЦИК да прегледа опцията за слагане на втора машина в секции, където се чака планирано да гласоподават над 400 индивида, означи Анастасов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР