До момента са изградени над 110 км от общо 133-километровата

...
До момента са изградени над 110 км от общо 133-километровата
Коментари Харесай

Изградени са над 110 км от телената ограда по границата с Румъния заради чумата

До момента са построени над 110 км от общо 133-километровата телена ограда по сухопътната ни граница с Румъния като превантивна мярка против навлизането на африканска чума по свинете. Днес заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев направи ревизия дали се извършват всички набелязани ограничения на граничния пункт Кардам.

Кардам, Генерал Тошево

Продължава строгият надзор по граничните пунктове с Румъния. Колите минават през наложителна стерилизация. Следи се и за внасянето на храни.

доктор Борислав Каменов - шеф на БАБХ-Добрич: " Проверяват се главно колите на румънските туристи, както леките по този начин и товарните, ревизират се за съществуване на свинско месо, което не е претърпяло термична обработка. Включваме кайма, сандвичи или колбаси. "
Конфискуваните храни се съхраняват във фризери и се унищожават в екарисаж. Почти завършва и построяването на защитната ограда с Румъния, която да спре миграцията на диви прасета.

Григор Гогов - изпълнителен шеф на ИАГ: " Остава да се опъне единствено режещата тел. Тя ще стане до края на седмицата, най-късно вторник идната седмица, желязната тел ще бъде опъната. На местата, на които невралгичните пунктове, там където се чака или се вижда, че са прекосявали или минават диви прасета ще се сложат два реда от режещата тел. "
Според Гогов, цената на оградата ще е под 600 000 лв..До момента разноските възлизат на 514 000 лв..

Заместник- министърът на земеделието Атанас Добрев съобщи,че обстановката в Румъния е тревожна, защото единствено за два месеца огнищата на африканска чума са над 600.
Атанас Добрев - зам.-министър на земеделието, храните и горите: " Тази болест в действителност се характеризира като извънредно смъртоносна. Тука нямаме време нито проби да се вземат от инфектираните животни, просто те умират. Тя е смъртоносна за прасетата, за индивида за наслада е неопасна. "
Близо 500 чиновници на горските стопанства в страната са командировани, с цел да може оградата да бъде приключена допустимо най-бързо.Там където е завършило построяването ѝ, се слагат и субстанции, които ще отблъскват дивите прасета.

инж. Тодор Гичев - шеф на РДГ-Варна: " Репелентите, които употребяваме са синтетична субстанция, създадена в Германия и Австрия. "
Ако африканската чума по свинете навлезе у нас, загубите за бранш " свиневъдство " ще бъдат над 1 милиард лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР