До момента Русия похарчи 634 млрд. рубли за подготовката на

...
До момента Русия похарчи 634 млрд. рубли за подготовката на
Коментари Харесай

Колко ще загуби Русия от Световното по футбол

До момента Русия похарчи 634 милиарда рубли за подготовката на Световното състезание по футбол. През 2018 година е планувано да бъдат отпуснати нови 44 милиарда, с което шестгодишната подготовка на шампионата ще коства общо 678 милиарда рубли ( 11.5 милиарда $ ).

Експерти пресмятат, че Мондиал 2018 ще бъде най-скъпия в историята , като разноските ще надвишават 13.2 милиарда $, оповестява дневник .бг. Последното международно състезание в Бразилия през 2014 година Струваше 11 млрд ., а това в Южна Африка през 2010 година - едвам 6. Рекордът на Русия обаче няма да просъществува доста дълго, тъй като през 2022 година Катар ще заеме първото място. Страната разгласи, че ще похарчи 200 милиарда $ за построяването на игрища, пътища и друга инфраструктура.

Гарантирано на облага от шампионата ще бъде само Световната футболна централа (ФИФА). В исторически проект тя постоянно прибира главния дял от телевизионните и комерсиалните права. От последното международно състезание в Бразилия чистата облага на ФИФА беше 2.6 милиарда $, не по този начин обаче стоеше обстановката за държавата-домакин.

" Икономическата изгода нормално е нула. И даже в случай че е налице умерено облага, тя не оправдава цената на шампионата " , споделя американският професор по стопанска система Виктор Матисън от колежа в Масачузетс.

През 2018 година притокът на средства в стопанската система на Русия вследствие на международното състезание ще има еднократен позитивен резултат, само че в дълготраен проект резултатът ще бъде негативен . " Русия ще похарчи за шампионата доста повече от това, което ще получи по-късно ", твърди макро-анализаторът Станислав Мурашов. " Най-общо казано, това е най-вероятно изгубен план за нас ".

Ефектът за стопанската система е дребен

До този миг Кремъл не е оповестил оценките си за икономическия резултат от международното състезание. Ръководителят на организационния комитет " Русия-2018 " Алексей Сорокин съобщи през октомври 2015 година, че е мъчно да се оцени дълготрайният стопански резултат и съгласно него по-голям е имиджовият резултат.

От една страна е позитивно, че ще се усилят работните места, както и ще се разшири бранша с услуги. Също по този начин напорът на туристи е голям, а бизнес интензивността в градовете домакини се усилва. Това обаче постоянно се дължи на краткотрайно преразпределение на ресурсите от други градове или области на активност.
тагове русия международно по футбол
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР