До момента представих Методиката за формирането на разходите за персонал

...
До момента представих Методиката за формирането на разходите за персонал
Коментари Харесай

Министър Кирил Ананиев: Болниците имат готовност да увеличат доходите на медицинския персонал

„ До момента показах Методиката за образуването на разноските за личен състав и образуването на работните заплати пред ръководителите на девет от регионалните лечебни заведения, като през днешния ден следобяд във Велико Търново ще се срещна с шефовете на регионалните лечебни заведения в градовете Велико Търново, Ловеч, Габрово и Русе. Мога да дефинира Методиката като сложен документ, който дава решения на доста от въпросите по отношение на образуването на възнагражденията на личния състав “. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пред публицисти след визитата си във варненската многопрофилна болница „ Св. Анна “.

Министърът уточни трите съществени момента в направената от екипа му Методика, а точно: разноските за личен състав би трябвало да бъдат не по-малко от 50% от общите доходи, които получава съответното лечебно заведение. Второ – спомагателните заплащания за реализирани резултати не могат да надвишават 50% от общите разноски за личен състав, като се изключи в допълнение систематизиране на приходите, които идват от клинични изследвания и от приходите от осъществени услуги, одобрени по Ценоразпис на лечебното заведение. Трето – оптималният самостоятелен размер на спомагателното материално стимулиране за немедицинския личен състав не може да надвишава 80% от главната заплата, а за медицинския личен състав не може да надвишава три пъти размера на главната работна заплата.

Картината в другите лечебни заведения е друга и не може да се приказва в безспорни цифри, защото и самите лечебни заведения обслужват друг брой пациенти, имат разнообразни равнища на подготвеност и структури, надлежно и разполагат с друг размер доходи. Това стана ясно още от думите на здравния министър.



Той уточни, че значим акцент в Методиката е и съотношението при определянето на работните заплати сред санитар, експерт по здравни грижи и доктор. Предложението на Министерство на здравеопазването е то да бъде 1 към 1,7 към 2,2. При други равни условия това съответствие ще обезпечи постигането на равнищата, заложени в Колективния трудов контракт.

„ Срещата ми с представителите на деветте лечебни заведения демонстрира, че налице е друг механизъм за образуване на работните заплати – в едни лечебни заведения избират полученото нарастване да се употребява за повишение на главните работни заплати, с което надлежно те се доближават до заложеното в КТД. В други лечебни заведения обаче управленията и самият медицински личен състав избират нарастване на главните работни заплати с по-бавни темпове, а по-голямата част от получените средства да се дадат под формата на ДМС, като аргументът на вторите е, че по този метод се подтиква личният състав, който изнася най-голямата тежест в лечебния развой “, уточни Кирил Ананиев.

Увеличението, което се планува в множеството от тези 9 регионални лечебни заведения, ще бъде сред 150 и 250 лева То би трябвало да е реалност от 1 юли, като управлението, личният състав и синдикатите ще преценяват дали същото да бъде получено под формата на нарастване на главната работна заплата, под формата на ДМС, или комбиниране от двете, разяснява още здравният министър.

За следващ път министър Ананиев акцентира, че нарастване от две работни заплати е невероятно, защото възнагражденията са в директна взаимозависимост от осъществената активност. Целта на Министерство на здравеопазването е реализиране на равнищата, планувани в КТД, безапелационен беше Ананиев. „ Важно е да подчертаем, че междинните брутни работни заплати в тези 9 лечебни заведения са сред 1200 и 1400 лева за експертите по здравни грижи, а на лекарите са доста по-високи “, посочи още министърът.

Пред медии той разяснява, че през месец септември следва да бъде изработен разбор на осъществяването на бюджета на НЗОК и при положение, че има икономисан запас, същият ще бъде ориентиран предпочитано към болничната помощ.

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР