До момента нямаме идентифицирани български лица, вземали участие във военни

...
До момента нямаме идентифицирани български лица, вземали участие във военни
Коментари Харесай

България е с нисък риск по отношение на завръщащите се от Ал Кайда бойци

„ До момента нямаме разпознати български лица, вземали присъединяване във военни спорове или да са подпомагали лица, които са взимали присъединяване в такива спорове, само че това не ни прави по-малко бдителни, тъй като с едно малко нехайство, може да допуснем да се появи подобен проблем “. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов по време на годишния конгрес за резистентност на Западните Балкани, в който с сътрудниците си от Албания, Косово, Северна Македония, Босна и Херцеговина и специалисти от Международния републикански институт на Съединени американски щати обмениха опит за така наречен завръщащи се бойци от „ Ал Кайда “ и други сходни организации. Става въпрос за лица, които вземат участие във военни дейности, най-вероятно и правят убийства, участвайки в такива дейности, удостовери министърът, съобщи кореспондент на .
България е директна територия за тяхното придвижване, означи той и увери, че изпълняваме всички условия на европейското законодателство, на шенгенското законодателство за надзор на такива пътуващи бойци, които минават през нашата територия. „ Следим с паника процесите в Близкия изток, военните спорове и процесите, които те пораждат като опасност към Европа – мигрантска вълна и придвижването на пътуващи бойци “, сподели още вътрешният министър и изрично съобщи: “България сега е определяна с невисок риск във връзка с пътуващите бойци “.
Запитан дали, преминавайки през страната на път към Западна Европа, не остават тук, министър Маринов съобщи, че България като член на Европейски Съюз употребява всички принадлежности за инспекция, идентификация, наблюдаване и задържане на лица, в случай че те бъдат сложени в системите на Европол и Интерпол и бъдат издадени заповеди за задържане или следствие.
Маринов отхвърли да уточни какъв брой бойци са минали през България на път към родината си с аргумента, че това е класифицирана информация. Той въпреки всичко заяви, че става въпрос за „ дребен брой такива, за които имаме информация, че са взели присъединяване, и то по-скоро като подкрепяне на лица, взели участие във военни спорове “ и увери, че са изпълнени всички ограничения по европейското законодателство за надзор на тези лица.
Проблемът със завръщащите се бойци изисква работа и задължения на институциите освен по отношение на тях, само че и във връзка с фамилиите им и най-много техните деца, означи още Маринов. „ Проблемът е обвързван с чисто човешки ориси и преди да се ползва държавната насила, а и когато бъдат наказани и настанени в местата за отнемане от независимост, работата по тяхната дерадикализация би трябвало да продължи “, уточни Маринов. „ Защото, оставяйки ги в пандиза, в случай че не се работи с тях, ние действително сътворяваме среда, която да ги подтикне да повлияят на останалите, които са в пандиза, към по-радикални дейности “. Маринов означи и че фамилиите им, които са в обществото, би трябвало да срещат съответна поддръжка от страната. Той е безапелационен, че главната работа за дерадикализация е работата с подрастващите и тяхното образование.

За да се противодейства на засилената екстремистка агитация, съгласно Маринов преди всичко е належащо хората да бъдат просветени за насилствения екстремизъм, за идеологиите, които подтикват към принудителен екстремизъм. „ Тук ролята на учителите, религиозните водачи, страната - хората да бъдат осведомени и ограмотени за това какво съставлява насилствения екстремизъм, до какво води езикът на омразата “, означи министър Маринов. Той посочи, че в България езикът на омразата е инкриминиран, че Наказателният кодекс се приспособява и за това действие е се носи наказателна отговорност.
Все по-сериозно става въздействието на интернет пространството за постигане на такава идеология до необятен кръг консуматори и без опция за влияние от страната и обществото, обърна внимание още Маринов. „ Тънкият миг е по какъв начин да осигурим независимост на медиите, свободен достъп до интернет и в същото време да ограничим достигането на тези идеологии до хората, които нямат огромен житейски опит “, означи той. Вътрешният министър е безапелационен, че би трябвало да са ангажирани и държавни и неправителствени организации и да се работи и с религиозните водачи. „ Трябва да се търси и съответната наказателна отговорност от всички лица, които си разрешават да проповядват принудителен екстремизъм и идеологии, които водят до образуване на държание, рисково за останалите членове на обществото “, безапелационен е вътрешният министър.

Радикализацията, без значение дали е по политически или религиозни идеологии е в основата на насилствения екстремизъм, безапелационен е Маринов. Това е действителна опасност, подкопаваща демокрацията, доверието в институциите и върховенството на закона, акцентира той. Превенцията и противодействието на заложените в обществото опасности – политически или идеологически фактори надалеч надвишават компетенциите на органите за ред и вътрешна сигурност, призна той и акцентира, че е нужен е изчерпателен мултидисциплинарен метод и дълготрайни целенасочени старания на национално, районно и интернационално равнище.
Мрежата за информираност по въпросите на радикализацията, която беше основана към Европейската комисия, сплотява над 5000 специалисти и практици за продан на информация за формите и деянията на радикализация, както и за сполучливи практики в предварителната защита и противодействието, уточни още вътрешният министър. Той акцентира, че към сегашния миг съдействието с страните от Западните Балкани е изведено като стратегически приоритет на Мрежата.
Предизвикателствата пред органите за сигурност са големи – би трябвало да следим равнището и характера на опасността, с цел да действаме изпреварващо и навреме да приспособяваме инструментите си към измененията, уточни още министър Маринов. „ Във фокуса на вниманието ни са мрежите за трансгранична и проведена престъпност, следене на паричните потоци, на пропагандата в киберпространството, обезпечаването на благонадежден граничен надзор, ръководството на миграционния напън, съдействие по линия на така наречен задгранични бойци и редица други закани “, увери той и акцентира, че България е непрекъснато ангажирана в противопоставяне на насилствения екстремизъм и разчита на интернационалното съдействие със всички интернационалните сътрудници.
" Важно е да се борим с екстремизма, с набирането на екстремисти. Като представители на Западните Балкани, познавате опасността на тероризма и екстремизма – става дума за придвижване на оръжие в района, набиране на бойци и идеологията на тероризма ", сподели доктор Денис Натали - помощник-секретар в Бюрото за интервенции по спорове и стабилизиране на Държавния департамент на Съединени американски щати.

По думите ѝ връщането на задграничните бойци основава незабавни проблеми. " Съединени американски щати приканва да се върнат бойците в Европа и сред 30 и 40% от задграничните бойци, които отидоха в Сирия и Ирак се върнаха в своята татковина ", уточни тя и добави, че " би трябвало да се реализира баланс сред връщането и нуждата да се преследва незаконното държание, с цел да се изкоренят радикалните идеологии ".  Като образци за такава ангажирнаност, тя уточни, че Косово има повече от 70 каузи против върнали се такива бойци и 6 от 10 към този момент са изправени пред съда, както и че в Северна Македония също има неоправдателни присъди за 25 от 30-те непознати бойци, които са се върнали там.
При откриването на форума посланикът на Съединени американски щати унас Н.Пр. Херо Мустафа не пропусна да означи, че корупцията не е изолиран проблем, а е част от множеството проблеми в района на Западните Балкани. " Корупцията дава опция за радикализация, принуждение и екстремизъм ", обърна внимание тя и насочи рекомендацията: " Да не забравяте вашите решения да съдържат и опит да се отстрани тя ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР