До момента няма нито един очевидец на катастрофата на Струма.

...
До момента няма нито един очевидец на катастрофата на Струма.
Коментари Харесай

Жертвите от катастрофата на магистрала Струма са 44

До момента няма нито един свидетел на злополуката на " Струма ". Един от оживелите обаче твърди, че избавените пасажери не са седем, а осем. Това стана ясно по време на брифинг на Прокуратурата. Има разпитани очевидци, които са споделили, че по време на почивката на бензиностанцията, част от пасажерите са се разменяли по рейсовете, обясниха още проверяващите. 

" Твърдението на оживелия мъж може да се дължи на " недобър спомен ". Фактите обаче демонстрират, че в рейса са открити 44 тела на починали, а не както се смяташе до момента - 45 ", обясни говорителят на основния прокурор Сийка Милева. 

" Телата сигурно бяха 44. Граничният надзор на контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " е фиксирал 52-ма пасажери в рейса. Остава разновидността някой от пътуващите по лист да се е прекачил в различен рейс. Разпитани са двама от пътуващите в рейса. Те са били будни и дават извънредно справедлива информация. Показанията им се припокриват изцяло и ние ги одобряваме за изцяло достоверни и правилно изложени. Разпитват се още двама пасажери, които са в " Пирогов ". Те могат да дадат показанията си в границите на днешния ден ", разясни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. 

Аутопсиите демонстрират, че всички потърпевши са починали главно от задушаване в резултат на избухналия пожар, а не от контузии при злополуката или от разкъсвания при гърмеж. В дихателните пътища на жертвите са открити сажди, стана ясно на брифинга. 

От Прокуратурата отхвърлят тиражираната версия, че в рейсът е било транспортирано контрабандно гориво в туби, както и версията за терористичен акт.

Назначена е сложна експертиза, която ще даде отговор на основния въпрос за какво се е стигнало до овакантяване на пътната траектория на рейса, до настъпилия натоварен пожар и до този летален излаз, каза още Сарафов.

" Има спирачен път и преди мантинелата, и след нея. Тази мантинела, на която се е нанизал рейса, освен не е потребна, само че е способствала за настъпването на случая. Тези условия ще бъдат изследвани от нас ", разяснява Сарафов. 

" От показанията на очевидците излиза наяве, че рейсът се е отклонил в дясно и се е нанизал в мантинелата. На процедура тази мантинела се явява затруднение, тъй като 9 колчета от нея са изкъртени. Цялата мантинела е отнесена с рейса в средата на автомагистралата. Ние я намерихме мощно деформирана сред предната гума и предната врата, където се намира и резервоара с нафта. Експертите ще пресмятат по какъв начин се е възпламенила нафтата. Свидетели споделят, че директно след конфликта, пламъците са тръгнали от предната част на рейса и след това бързо са се популяризирали. А предната врата изхвърчала и е открита настрана на тази отбивка. Въпреки че не е имало предна врата, оттова не е можело да се излезе. Всички пасажери са се струпали към междинната врата. За жал, рейсът изкъртва и лявата мантинела и продължавайки да се движи, попада сред двете мантинели на двете платна, които са с неговите габарити. Задната врата се оказва затисната от мантинелата. Откачването на дясната мантинела и стърженето й по асфалта като шмиргел, което е провокирало възпламеняването на резервоара, намиращ се в предната част на рейса ", обясни ръководителят на екипа от следователите, които проверяват проблема Мариан Маринов. Освен това на мястото на случая са установени неприятна пътна маркировка, неприятна сигнализация и неприятна организация на придвижването. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР