До момента няма анализ и резултати, които да получим от

До момента няма анализ и резултати, които да получим от ...

Кметът: Няма връзка между спукания тръбопровод и измирането на рибата в езерото.

До момента няма анализ и резултати, които да получим от Басейнова дирекция относно масовото измиране на рибата във Варненското езеро. Очаква се да са готови на 26 май. Това съобщи днес Бейхан Хасанов от "Риболовен контрел"-Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

"Нашите инспектори ще продължат да следят по северния и южния бряг на езерото дали продължава този мор на рибата. През 2011 г. пак имаше масово измиране на риба в канала и подозираме, че се касае за липсата на кислород", обясни експертът. 

"Всяка година има такъв процес, свързан е с различни фактори. Рибата, която е измряла, е доста далеч от въпросната спукана тръба. Ясно е, че има друга причина. В тази зона има ред огромни предприятия, химическа промишленост, кораборемонтни заводи, корабостроителни заводи. Почти всяка година има подобни случаи с различни причинители. Голяма вероятност има причината да е намаляването на кислорода в езерото заради планктона, който цъфти. Може да е и друго. Затова ще настояваме за обстоен преглед на вливанията във Варненското езеро, което е от три общини. Затова ще настояваме областният управител да инициира проверка, за да се установят причините", коментира днес кметът на Варна Иван Портних.

На въпроса дали може плажът на Аспарухово да остане затворен за лятото, заради замърсяването в езерото, което стигна и до Аспарухово, Портних заяви:

"Не ми се иска да разглеждаме такава хипотеза, но институциите правят своите замервания,ако има разминаване в показателите на допустимите норми за морската вода, те ще информират гражданите!"

Повече вижте във видеото! 

 

 

За да гледате видеото, трябва да активирате Javascript.

Източник: varna24.bg