До момента нито Министерство на вътрешните работи, нито Националният оперативен щаб отговарят

До момента нито Министерство на вътрешните работи, нито Националният оперативен щаб отговарят ...

Само 7000 от 200 000 завърнали се са под карантина.


До момента нито Министерство на вътрешните работи, нито Националният оперативен щаб отговарят на въпроса на какво се дължи голямото разминаване в броя на пристигащите у нас българи и тези, които са поставени под карантина. Според шефа на щаба ген. Венцислав Мутафчийски "общо 200 хиляди души са се завърнали в България през последните дни". Само в понеделник (23 март) за едно денонощие 8 000 души са пристигнали в страната със самолет и 15 000 - със сухоземен транспорт. Два дни по-рано министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че българските граждани, поставени под карантина у нас, са едва 7 000. 

Според въведените от държавата мерки завръщащите се трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни, ако е установено, че са заразени с коронавирус, изолацията е 21 дни.

МВР препрати въпроса на какво се дължи разминаването към Националния оперативен щаб, тъй като той обобщава данните. "Сега" не получи и отговор на запитването дали декларации, че ще се спазва карантина на точно определен адрес, се попълват на сухопътни и морски граници, или това се прави само на летищата.

От щаба пък след няколко дни забавяне отговориха лаконично: "При отчитането на тези данни – (200 000 завърнали и само 7 000 под карантина) трябва да се има предвид, че препоръките за домашната карантина в началото бяха за граждани, прибиращи се от Китай, а впоследствие се увеличи броят на страните, определени като рискови". В отговора обаче не става ясно колко действително са българите поставени под карантина от началото на март.

Източник: segabg.com