До момента не са постъпили европейски средства за справяне с

...
До момента не са постъпили европейски средства за справяне с
Коментари Харесай

Томислав Дончев: До момента не са постъпили евросредства за справяне с COVID-19

До момента не са постъпили европейски средства за справяне с ковид, кой каквото и да ви изяснява. Дали ще постъпят зависи от това дали ще бъдат признати предложенията на Европейска комисия, в този или различен тип, изясни в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Според него настоящето предложение е положително за Европа и България, защото дава късмет освен за възобновяване, само че и за интензивно развиване на стопанските системи на страните членки.

" Въпреки че имаме по-голям брой случаи на ковид, те са ясно географски локализирани, тестването е доста по-ефективно. По-скоро позволявам, че ограниченията ще са в огнищата ", сподели още Дончев.

Вицепремиерът съобщи, че няма стопански бранш, който да не акцентира, че е предпочитан. Той не изключи, че по-ниският налог добавена стойност за ресторантьори, хотелиери, книги и детски храни може да остане и като непрекъсната мярка. По думите му, международната процедура показвала, че съкращаване на ставката не води до понижаване на цената за потребителите.

" Ресторантьорите, да вземем за пример, са били почтени, и не са изтъквали, че ще понижат цените, а мярката ще бъде в поддръжка на бизнеса и за неговото изсветляване, защото не е пример за съответна данъчна отчетност ", сподели Дончев. 

Мярката 60/40 ще бъде удължена до септември, само че съгласно него умерено може да действа и по-късно. Той регистрира, че досега има съвсем 16 000 заявки за 270 000 работни места.

" Мярката ще бъде разширена, ще бъде направена по-гъвкава, като гладко във времето ще се трансформира в модел за субсидирана претовареност. За някои браншове се планува интензитетът на помощта да бъде по-висок. Не се изключва актуализация на бюджета. Всички спомагателни ограничения могат да бъдат обезпечавани както на база разноски от бюджета, по този начин и със средства по линия на кохезионната политика ", сподели Дончев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР