До момента над 20 руски доброволчески формирования, участващи в нахлуването

...
До момента над 20 руски доброволчески формирования, участващи в нахлуването
Коментари Харесай

Освен Вагнер: какви други частни армии има в Русия

До момента над 20 съветски " доброволчески формирования ", участващи в нахлуването в Украйна, са подписали контракти с Министерство на защитата. В началото на месеца военният министър Сергей Шойгу издаде съответната заповед, определяйки първи юли като краен период. Идеята е организациите да получат " нужния юридически статут ". Според Николай Панков, заместник-министър на защитата, в Русия има повече от 40 такива военни структури. От началото на войната министерството назовава сътрудниците на частните военни компании (ЧВК) " доброволци ".

Първият контракт е бил подписан с чеченския " доброволчески отряд " Ахмат ", заяви военното ведомство. Евгений Пригожин, притежателят на ЧВК " Вагнер ", отхвърли да подпише. Пригожин съобщи: " Всички приказват, че в един миг ще се стигне до битка за власт и всеки би трябвало да има своя частна войска. Затова тези, които имат пари, считат, че това в този момент е чудесна концепция - да си създадат частна войска ". Той изброи и някои от организациите - " Поток ", частната войска на  " Газпром ", ЧВК " Бокарев ", ЧВК " Редут ".

Частната военна компания " Редут " на Министерството на защитата

Източници на " Файненшъл таймс " от украинското и от западните разузнавания разказват по следния метод обстановката с частните военни компании и съветската войска: " Тези групи трансформират бойните сили на страната в разбъркана мозайка от подразделения с доста елитни спонсори ". 

Първата сходна формация, за чието присъединяване във войната се разбра, бе ЧВК " Редут ". Украинското разузнаване счита, че в нея служат 7000 души. Сайтът " Медуза ", базирайки се на голям брой източници, заяви, че нейните наемници са били измежду първите, нахлули в Украйна. Те са взели участие в боевете край Киев и Харков.

Вестник " Новая газета " пръв писа за групировката през 2019-а година, а тя е създадена още през 2008-а. Участвала е в Сирия в защитата на обектите на " Стройтрансгаз " - компания, която се управлява от приятеля на Путин Генадий Тимченко. Игор Гиркин (Стрелков), бивш  " министър на защитата " на самопровъзгласилата се ДНР, също е апетитен за притежател на ЧВК " Редут ", само че тази информация не е доказана. Източниците на " Медуза " и " Новая газета " свързват ЧВК " Редут " с съветското Министерство на защитата.

Разликите сред частните и държавните наемници

Експертът по съветската външна и отбранителна политика Павел Лузин отбелязва, че при ЧВК " Редут " не става въпрос за частна военна компания, а за потреблението на " механизъм на наемничество " от страна на Министерство на защитата. " Първоначално наемниците са били употребявани за три съществени цели: като противовес на постоянната войска, да имат опция да действат извън рамките на бюрократичната система и наложените управнически практики, както и за отбрана от отговорност на политическото и военното управление ", разяснява Лузин.

Според него:  " Руската войска е на път да се трансформира в нерегулярна. Наемници и " доброволци ", които служат по други правила - като контраст на нормалните военнослужещи на контракт и наборните бойци, служещи по старите правила, които самото Министерство на защитата мъчно може да съблюдава или въобще не може ".

Разполага ли " Газпром " със лична ЧВК?

Украинското разузнаване заяви първо за хипотетичното основаване на ЧВК на " Газпром " през февруари 2023-а година - след като руският министър председател Михаил Мишустин позволи на компанията да сътвори частна охранителна организация. Според източниците на " Файненшъл таймс " обаче набирането от компанията на " доброволци " за войната е почнало още през август предходната година. Става въпрос за частни военни компании като  " Поток " и  " Факел ". От медийни изявления и видеозаписи от самите военни излиза, тези ЧВК на процедура също са подчинени на структурите на Министерство на защитата.

Британското издание писа, че на среща в едно от предприятията на " Газпром " в Централна Русия съобщили на чиновниците, че двама души би трябвало да отидат на война като доброволци. " Беше ни казано: " Газпром " ще ви въоръжи, ще ви плащаме повече, в сравнение с получават елементарните наемници ", споделя охранител, участвал на диалога. Според вестника сходни събрания са били извършени и в сибирски предприятия на " Газпром ". За " доброволците " от батальона " Факел " " се говореше интензивно по съветската телевизия още през декември предходната година.

Пригожин против другите ЧВК

През април Евгений Пригожин съобщи, че основаната от " Газпром " ЧВК взе участие във войната. Той остро разкритикува основателите на други сходни групировки и ги упрекна в неналичието на подготовка, на униформи, както и на професионални фрагменти. Връзката на ЧВК " Поток " и ЧВК " Факел " с " Газпром " бе индиректно доказана във видеоклип на съветски военнопленник, оповестен през април тази година.

Точна информация за числеността на двете наемнически групи липсва, само че въздействието им на бойното поле се разказва от някогашен почитан съветски чиновник като " нищожно ". Американският " Уолстрийт джърнъл " пресмята броя им на " няколко хиляди души ". Същевременно съгласно английското и американското разузнавания посредством ЧВК " Вагнер " във войната в Украйна са взели присъединяване 50 000 души, от които до 40 000 са вербувани пандизчии.

Източниците на " Медуза " дефинират набирането на фрагменти от ЧВК като вид за скрита готовност. Те разясняват, че " границата сред наемническите формирования, постоянната войска и " доброволците " във войната в Украйна е заличена дефинитивно ".

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР