До момента има документирани 700 животински вида, които са яли

...
До момента има документирани 700 животински вида, които са яли
Коментари Харесай

700 животински вида в плен на пластмасата

До момента има документирани 700 скотски типа, които са яли пластмасови боклуци или са били в техен плен, осведомят от National Geographic. Към тях спадат освен морски жители, само че и птици, които живеят по бреговете. Микропластмаси са открити в 114 типа, по-голямата част, от които попадат на трапезата ни, а по-късно в организмите ни.

Близо половината от всички пластмаси, които се изхвърлят, съставляват опаковки, множеството от които в никакъв случай не доближават до контейнера за преработване. Те попадат в океана, където се трансформират в опасност за хиляди живи организми – от зоопланктони до китове.

„ Най-тъжното е, че животните се хранят с тази пластмаса, мислейки я за храна “, споделя доктор Матю Савока морски биолог от Националната организация на океанските и атмосферните проучвания – „ Представете си, откакто сте обядвали, да почувствате уязвимост, замаяност и апетит, които не отминават. Би било доста неприятно. “

Консумацията на пластмаса от животни води до продължителен и нечовечен апетит, от който те умират. По време на проучванията си Савока е разкрил, че доста типове риби постоянно употребяват пластмаса, тъй като тя стартира да им мирише на храна, откакто е била в контакт с водорасли. Много морски птици изразходват скъпа сила в търсене на същинска храна, с която да нахранят дребните си и все пак  често се връщат при тях с пластмасови боклуци.

Пълният мащаб на вредата от пластмасата за еднократна приложимост може да не е забележима там, където живеем, само че това не значи, че не можем да допринесем в битката с тази екологична рецесия. Милиард найлонови торбички се употребяват по света всяка година, големи количества сламки и пластмасови бутилки си проправят път към океаните всекидневно. Ако стартираме да използваме текстилни пазарски чанти, бутилки за вода и кутии за храна за многократна приложимост, бихме понижили количествата пластмаса, която бива изхвърляна в природата. Бихме могли да сменяем пластмасовите клечки за уши и четки за зъби с бамбукови такива.

Със своята акцията „ Планета или Пластмаса? “ National Geographic приканва аудиторията и сътрудниците си да създадат своя избор и да обещаят, че ще понижат пластмасата за еднократна приложимост, която употребяват всекидневно и на natgeotv.com/bg/planetorplastic. Софийският телеком NET1 към този момент се включи в самодейността, като даде своето заричане и засегна тематиката за замърсяването с пластмаса по време на събитието „ Зелено кино за зелена Дружба “. На него бе прожектиран и тематичният филм на National Geographic „ Зелените герои на Джеки Чан “, a идеята бе да се наберат средства за озеленяване на столична градинка.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР