До момента ЕК е сключила шест договора с шест производителя.

...
До момента ЕК е сключила шест договора с шест производителя.
Коментари Харесай

Шанс за 2.4 млн. ваксинирани българи до юни. Д-р Брънзалов: Записвайте се вече при личните си лекари!

До момента Европейска комисия е сключила шест контракта с шест производителя. За пет от тях държавите-членки имат поръчка. България е поръчала 12 млн. дози, само че чакаме утвърждението на още 6 милиона дози, т.е общо ще имаме 18 млн. дози. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

"При имунизациите всеки стадий се валидира. Когато се комуникира за периоди на доставка има условности ", разкри Кирилов.

До средата на годината ще има позволение за използването на имунизациите на още пет компании. До юни годината ще получим над 4 млн. дози ваксини. Ако приемем, че до юни имаме обещаните ваксини, то до края на месеца е допустимо да се имунизират 1 млн. души. Ако Оксфордската ваксина получи позволение, то 2 млн. души ще са ваксинирани до юни. Ако се утвърди още една ваксина - вероятни са 2.4 млн. ваксинирани българи, заяви той.

За февруари се чакат 400 000 дози, най-малко толкоз ще получим и през март, разяснява шефът на Изпълнителната организация по медикаментите.

Председателят на УС на БЛС доктор Николай Брънзалов разяснява имунизацията при персоналните лекари:

"Дневно можем да вършим друг брой ваксини - от 10 до 20 имунизации. Важно е авансово да се знае броят на искащите за имунизация. Призовавам хората да се запишат при персоналните си лекари ", моли специалистът.

Масовата имунизация е предизвикателство, само че изцяло осъществимо. Кабинетите на персоналните лекари изцяло дават отговор на всики критерии. Ще се опитаме оптимално бързо да изпълним критерия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР