"До момента е взет около 60% от учебния материал. Затова

...
"До момента е взет около 60% от учебния материал. Затова
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Няма да има нулева учебна година


"До момента е взет към 60% от образователния материал. Затова е невероятно да има нулева година ", сподели той на брифинг в Министерския съвет.

Според него случилото се през последните три дни е удивително, защото системата е мобилизирала доста сила и възторг, както и човешка активност.

По думите му занапред ще се преглеждат разновидностите за идните публични ваканции на учениците.

Ако се наложи класните стаи да останат празни до 6 април поради ковид, пролетната почивка евентуално ще се бъде единствено в дните по Великден. Има вид да се учи през съботите, има вид да се удължи през юни месец образователната година, изброи министърът.

По думите му 8 са разновидностите, които ще се разискват занапред, и те са съгласно това докога ще продължи настоящето състояние.

На въпрос за изпитите и матурите, които предстоят, той сподели, че най-лошото е рестриктивните мерки да продължат до датите на изпитите. При всички други разновидности - може да се редуцира материалът, който обгръщат изпитите.

"Може да включим материала от първия период, който е взет. По принцип изпитите би трябвало да бъдат за мерене на умения и крично мислене, а не заучаване наизуст. Досега нашите изпити бяха второто ", призна той.

Във връзка с организацията на отдалечената форма на образование той изясни, че тя може да е по най-простия вероятен метод - посредством пращане на задания по е-поща или интернет приложение.

"Над 90% от учебните заведения са основали тази организация. Това беше и нашето очакване. Предизвикателството пред нас е да увеличим този %. Да създадем организацията по-ефективна. Някои учебни заведения и през днешния ден я основават ", добави министърът.

"Имаме две форми на електронно образование - синхронно и асинхронно. Препоръчахме да се стартира с асинхронното - т.е. по друго време, а не във виртуална класна стая. Синхронното образование допуска по-сложна организация на работа. Там има възлагане на задания и самоподготовка на учениците ", сподели още Вълчев. И прикани родителите да оказват помощ интензивно на децата си, изключително на по-малките.

Според него добре би било с изключение на да се договаря в тези дни, да се взема и нов материал.

Данни на ведомството сочат, че към 2000 учители нямат техническа опция да се включат в онлайн образованието заради липса на устройтва. Такива ще има бъдат закупени като за задачата ще бъдат отпуснати сред 1 млн. и 2 млн. лв..

Той съобщи, че в този момент е моментът децата да четат повече, а ние като родители да ги възпитаме цифрово, да ги насърчаваме да гледат повече уроци, да гледат повече телевизия, да четат книги.

"С БНТ2 от на следващия ден в 9.15 започваме уроци за децата от начален курс, следобяд за прогимназията. От 9.15 ще е за седмокласници по математика ", сподели още вминистърът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР