До момента 39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени

...
До момента 39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени
Коментари Харесай

В 105 ферми и кланици отпадат ограниченията срещу африканската чума

До момента 39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени за придвижване на живи прасета и месо. Във всички обекти е осъществен надзор, който демонстрира отсъствието на африканска чума по свинете.
Заради влошената епизоотична конюнктура бе неразрешено придвижването на прасета от и към животновъдни обекти и кланици в цялата страна.
От общо от 65 свинекомплекса в  България, заболяването бе записано в 10 от тях и за това те не подлежат на надзор. 39 от обектите към този момент са освободени, а под забрана остават още 16, като за същите предстоят да излязат взетите проби за съществуване на вируса и следва освобождението им.
В Националния указател на БАБХ има регистрирани 76 кланици за прасета, от които 10 или са с краткотрайно прекратена активност, или все още не демонстрират интерес за кръвопролитие на прасета.
Припомняме, че преди 2 седмици още веднъж имаше болест с африканската чума по свинете. Бяха наранени 6 области. Тази информация бе обявена от изпълнителният шеф на БАБХ проф. Паскал Желязков по време на брифинг в организацията.
При фермите вид " А " са освободени 8 обекта от общо 176, като 4 не подлежат на надзор заради заразяване. Останалите 164 ферми също ще бъдат освободени за придвижване при доказване на неявяване на вируса.
Обектите, от които е позволено да се прави придвижване, са изпратили проби за проучване в Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), с цел да потвърдят отсъствието на вируса на АЧС на тяхна територия и в транспортните им средства.
За интервал от 10 дни бе възобновена активността на всички 66 кланици в страната, които правят кръвопролитие на прасета. За тях бяха предоставени лабораторни разбори за дейно осъществена стерилизация, както на пространствата, по този начин и на транспортните средства за живи прасета.
Припомняме, че вземането на проби се прави под контрола на публични ветеринарни лекари, които остават на територията на свинефермите и кланиците за следене на спазването на ограниченията за биосигурност. Изпращането на пробите се прави от бизнес операторите, а резултатът излиза в границите на 3 дни. При негативен резултат за АЧС, придвижването от фермата се освобождава до 24 часа. Изследването е за сметка на БАБХ, притежателите на фермите не заплащат такси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР