До момента 39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени

...
До момента 39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени
Коментари Харесай

Отпада забраната за движение на свине в 39 ферми и 66 кланици в страната

До момента 39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени за придвижване на живи прасета и месо. Във всички обекти е осъществен формален надзор и контрол, доказващ неявяване на вируса на Африканска чума по свинете /АЧС/, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Заради влошената епизоотична конюнктура бе неразрешено придвижването на прасета от и към животновъдни обекти и кланици в цялата страна.

От общо от 65 свинекомплекса в България, болестта бе записано в 10.

Скок в цената на свинското поради африканска чума

Общо 39 от обектите към този момент са освободени, а под забрана остават още 16, като за същите предстоят да излязат взетите проби за съществуване на вируса и освобождението им. Останалите 164 ферми също ще бъдат освободени за придвижване, в случай че се потвърди неявяване на вируса. Обектите, от които е позволено да се прави придвижване, са изпратили проби за проучване в Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт /НДНИВМИ/, с цел да потвърдят отсъствието на вируса на АЧС на тяхна територия и в транспортните им средства.

За интервал от 10 дни бе възобновена активността на всички 66 кланици в страната, които изършват кръвопролитие на прасета. За тях бяха предоставени лабораторни разбори за дейно осъществена стерилизация, както на пространствата, по този начин и на транспортните средства за живи прасета. Те бяха тествани за да се удостовери изпълнени ли са условията във връзка с спомагателните ограничения за стерилизация. В Националния указател на БАБХ има регистрирани 76 кланици за прасета, от които 10 или са с краткотрайно прекратена активност, или все още не демонстрират интерес за кръвопролитие на прасета.

Откриха незаконно развъждане на свине край село Беглеж

От БАБХ напомнят, че вземането на проби се прави под контрола на публични ветеринарни лекари, които остават на територията на свинефермите и кланиците за следене на спазването на ограниченията за биосигурност. Изпращането на пробите се прави от бизнес операторите, а резултатът излиза в границите на три дни. При негативен резултат за АЧС, придвижването от фермата се освобождава до 24 часа. Изследването е за сметка на БАБХ, притежателите на фермите не заплащат такси.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР