До Министър-председателя на Република България Бойко Борисов Заместник министър-председателя Томислав

...
До Министър-председателя на Република България Бойко Борисов Заместник министър-председателя Томислав
Коментари Харесай

Тенденциозни пропуски в управлението, водещи до занемаряване ключовата роля на Държавен Културен институт

До

Министър-председателя на

Република България

Бойко Борисов

Заместник министър-председателя

Томислав Дончев

Министъра на културата

Боил Банов

Председателя на Комисията по

културата и медиите към Народно събрание

Вежди Рашидов

Българските медии

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТНОСНО: Тенденциозни пропуски в ръководството, водещи до пренебрегване основната роля на Държавен Културен институт – „ Културен център „ Двореца “ – гр. Балчик

Уважаеми дами и господа,

В продължение на 15 следващи години Международният фестивал за късометражно кино „ В Двореца “/IN THE PALACE International Short Film Festival показва модерно кино изкуство от България, Европа и света, като способства за развиването му и дава платформа за изява на млади създатели и на потвърдени експерти. Фестивалът е пространство за културна среща на актьори, студенти, просветителни институции и общност, където те се допират до най-нови трендове и, чрез неофициални способи на образование и интердисциплинарен продан, уголемяват познанията си в региона на изкуствата.

През 2017 година Европейската фестивална асоциация присъди на фестивала отличие за качество, а от тази година IN THE PALACE е публично утвърден от Филмовата академия в Съединени американски щати (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences) да изпраща за разглеждане от комисията спечелилите си в три категории. Този триумф е без аналог в историята на българската кино промишленост.

Като огромно качествено интернационално събитие, фестивалът е спечелил доверието освен на национални финансиращи институции, само че и на тези на Европейски Съюз. През годините IN THE PALACE е подкрепян от стратегии, насърчаващи актуалното европейско аудиовизуално наличие, като МЕДИА, Творческа Европа, както и от Еразъм +.

След първото си издание, преди 14 години, фестивалът е поканен от Министерството на културата да се организира в гр. Балчик. Основната концепция е ДКИ-КЦ „ Двореца “ и IN THE PALACE да обединят старания за социализация и промотиране на националното културно-историческо завещание посредством актуалните аудиовизуални изкуства и насърчаване на културен и фестивален туризъм в района. Тази форма на съдействие се създава извънредно сполучливо и реализира резултати, по-високи от предстоящото, а фестивалът се трансформира в традиция и се разраства до стратегическо събитие с изключително значима културна стойност в Културния календар на страната.

Ведно с това, IN THE PALACE е от изключително значение и за локалната стопанска система, защото целият акумулиран за събитието бюджет се разходва на тероторията на Община Балчик, само че фестивалът генерира и спомагателни финансови приходи от участници и привлечени публики от други градове и страни преди дейния туристически сезон.

Освен проявлението на качествено модерно късометражно кино, съществена задача на IN THE PALACE е да влага в младите, за които предлага цикъл от просветителна стратегия, професионални срещи на промишлеността и подкрепяне реализацията на нови кино планове. В провеждането на събитието взимат присъединяване и младежи в неравностойно състояние от цяла Европа, които получават благоприятни условия, познания, умения и опит за бъдеща реализация. Множество български и задгранични гении са стартирали професионалната си кариера точно от фестивала.

За страдание, при последните 4 издания, организацията и провеждането на фестивала в ДКИ-КЦ „ Двореца “ започнаха да стават все по-трудни с всяка последваща година. Затрудненията започнаха след назначението на госпожа Жени Михайлова за шеф на Института, като трансформиралата се в „ обичайна “ конфликтна атмосфера стартира да се отразява и върху качеството на културния ни артикул и върху фестивалния имидж.

От встъпването в служба на госпожа Михайлова, чийто четиригодишен мандат изтече през месец юни 2017 година, от страна ДКИ-КЦ „ Двореца “ – съорганизатор на фестивала, липсва всякаква представителност по време на събитието – няма наличие на нито една гала по разкриване, на нито една пресконференция; не е приветстван нито един член на жури, пратеник, формален посетител или участник; и най-важното - не е посетен нито един фестивален модул, не е изгледан нито един филм за целия интервал от 5 години. Подобно държание показва липса на ангажираност към събитието и пренебрежение към труда на съорганизатори, участници, лектори, жури и прочие

Освен че не познава и не поддържа събитието, шефът на ДКИ-КЦ „ Двореца “ преднамерено саботира фестивала на всяко равнище, като неспазването на договорните връзки е единствено дребна част от тази процедура. В същото време Институтът се е трансформирал в сцена на евтина и безвкусна пасмина и кич. Налице е фрапантно снишаване на качеството на предоставяните услуги. За сметка на значимите си събития, които обезпечават интернационална видимост на комплекса и града, Културен център „ Двореца “ все по-интензивно и предпочитано се ангажира с действия като осъществяване на сватби, частни празненства и други имитационни и бутафорни мероприятия и начинания.

По силата и пътя на българското законодателство, досега сме отправили публични запитвания по въпроси като: какъв е редът за кандидатстване и правилото за оценка за поддръжка и финансиране на културни събития, какъв е критерият за оценка на културната стойност и значителност при установяване на избора и по какъв начин се регистрира същата; какъв е механизмът за установяване типа и равнището на сътрудничество; какъв брой от събитията в Културния календар на Държавния културен институт действително са лични събития, продуцирани от него, и какъв брой от тях са събития с висока културна стойност; каква е ролята на един държавен културен институт и други Отговори не получихме.

В резултат на това, че поставихме под въпрос протичащото се и неслучващото се през последните 5 години, шефът на ДКИ – КЦ „ Двореца “ приключи контракта за съдействие с IN THE PALACE International Short Film Festival точно в миг, в който фестивалът отвори нови порти за развиване и професионални благоприятни условия освен за родната промишленост, само че и за международното късометражно кино.

Прекратяването контракта на Института с IN THE PALACE слага в риск осъществяването на към този момент контрактувани и финансирани действия от Европейски Съюз и неговите институции. То освен цели да унищожи едно огромно интернационално събитие, само по същността си за тази част на Европа и припознато като резистентен сътрудник от институции като Европейска фестивална асоциация и Академията на филмовите изкуства и науки в Съединени американски щати, само че вреди и на цяла една промишленост в района.

С актуалното писмо желаеме да повдигнем въпроса: Кой и на какво съображение има право да унищожи 15-годишна културна традиция с безгранична вероятност за развиване? Допустимо ли е това да се случва?

И най-после, с актуалното писмо призоваваме всички получатели да вземат умело отношение по сегашния проблем. Апелираме Министерството на културата да влезе в своите пълномощия и да инициира закъснелия с повече от година конкурс за шеф на ДКИ-КЦ „ Двореца “. Вярваме, че Институтът би трябвало да бъде ръководен от визионер и пълководец с професионален опит в региона на изкуствата и културата, с концепция за съответно развиване и запазване на културното завещание и полезности.

Готови сме в персонална среща да обсъдим елементи и детайлности за всяко от горепосочените изказвания. С вяра за позитивно развиване на този проблематичен и компрометиращ културата ни проблем,

Оставаме с почитание,

Международен фестивал за късометражно кино „ В Двореца “ IN THE PALACE International Short Film Festival
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР